Húszéves az önkormányzati rendszer


2010-09-30 22:43:28  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Húszéves az önkormányzati rendszer főképe

Rendkívüli ülésen emlékezett meg a húszéves önkormányzatiságról ma délután a felújított Árok utca átadását követően Pápa Város Képviselőtestülete. A választások előtti utolsó testületi ülésre meghívták azokat a volt képviselőket, a városban működő intézmények vezetőit, egyházi képviselőket és kitüntetetteket, akik az elmúlt húsz évben együttműködtek a képviselőtestülettel. Két napirendi pontot fogadtak el a megjelent képviselők ellenszavazat és tartózkodás nélkül: elsőként az Esterházy-kastély Európai Gazdasági Térség (EGT) Finanszírozási Mechanizmus és a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok keretében megvalósuló pályázatával kapcsolatos döntésről szavaztak.

2010. szeptember 25-én elhunyt Kövy Zsolt, városunk első szabadon választott alpolgármestere. Családja kérésére, akik szeretnének búcsút venni tőle, egy-egy szál virággal emlékezzenek rá, a koszorúmegváltást pedig a Mándi Márton István Pápa Református Kollégiumi Alapítvány javára ajánlják fel. Így a képviselők döntést hoztak arról, hogy a koszorúra szánt összeget az Alapítvány támogatására ajánlják fel. Ezt követően a képviselők és a jelenlévők egyperces néma fennállással emlékeztek meg egykori munkatársukról.

 Kövy Zsolt református lelkész a Felvidéken, Losoncon született. 1950-ben szerzett lelkészi oklevelet. Kéttornyúlak lelkipásztoraként 39 éven keresztül tevékenykedett. A pápai református egyházmegye tanulmányi előadója, tanácsbírája, 1989-1992-ig helyettes esperese is volt. A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek 1956. január 1-jétől – kisebb megszakításokkal – 1993. november 1-jéig levéltárosa, könyvtársa, 1981-1993 között gyűjteményi igazgatója. Ezen időszak alatt számos szakmai cikket, tanulmányt írt, könyveket szerkesztett, kiállításokat rendezett.

Tevékeny részt vállalt a Pápai Református Kollégium újraindításában. Iskolaszervezőként és a Kollégium főigazgatójaként 1993-ig, nyugállományba vonulásáig tevékenykedett. Ma az intézmény tiszteletbeli főigazgatója.

1990 őszétől 1993. január 1-jéig Pápa város önkormányzati képviselője és alpolgármestere, az Oktatási, Kulturális és Vallási Bizottság elnöke volt. Alpolgármesterként meghatározó szerepet töltött be Pápa város napjainkban is jól működő partnervárosi kapcsolatainak kialakításában.

Számos civil szervezetnek, közművelődési és kulturális egyesületnek tagja, tisztségviselője volt. Tevékenysége elismeréseként 1994-ben Veszprém Megye Érdemrendje, 2009-ben Pápa Város Díszoklevele kitüntetésben részesült.

 A testületi ülés végén dr. Kovács Zoltán megemlékezett az idén húszéves önkormányzatiságról.1990. szeptember 30-án lépett hatályba az 1990.évi 65. számú törvény, amely beiktatta a magyar önkormányzatokat. Ezt követően a korábbi tanácsrendszert felváltotta az önkormányzati rendszer, amely Európában egyedülálló jogokat és lehetőségeket biztosított az önkormányzatok számára és hosszú idő után 1990-ben megalakulhattak az első szabadon választott testületek. A polgármester megköszönte mindazok munkáját, akik az elmúlt húsz évben részt vettek a testület munkájában, akár kívülről, akár belülről történt az, majd az elmúlt húsz esztendőről, annak eredményeiről és változásairól pillanatképek sorával emlékezett meg.

Pápa Város Önkormányzata az elmúlt húsz esztendőben a mai napig 250 alkalommal ülésezett és 21 közmeghallgatást tartott. A képviselőtestület az üléseken 4441 határozatot hozott, 700 alkalommal döntött új rendelet alkotásáról, korábbi rendelet módosításáról vagy kiegészítéséről. A pillanatképekben beszámolt a nevelési, oktatási intézményekben, valamint a városban történt infrastrukturális fejlesztésekről, a panelprogramról, az egészségügyi és szociális ellátás fejlődéséről, a szabadidő, sport és turizmus terén tett beruházásokról, összefoglalta a Pápai Ipari Parkban bekövetkezett változásokat és a közeljövő fejlesztéseiről is beszélt.

 A pillanatképek megtekintését követően a megjelenteket dr. Áldozó Tamás köszöntötte. Mint mondta, már 1990-ben már részt vett az alakuló ülésen és borzalmas távolságok nyílnak meg, ha húsz évvel korábbra tekint.

- Az elmúlt húsz év hozott rengeteg örömet, rengeteg változást és sok fejlődést is - mondta az alpolgármester, majd további örömöket, sikereket, együttműködést és bölcsességet kívánt az ünneplőknek.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!