1750-ből hátra maradt pincéket is rejthet a Fő tér?


2010-09-30 22:41:47  | cikk: Tóth Tamara  | 


Egy 1912-ből származó újságcikk tartalmára hívta fel portálunk figyelmét Somfai Balázs levéltáros. Mint mondta, a rövid hírlapi cikkre Szalai Antal cikkbibliográfiájában bukkant rá, a Pápai Hírlap 1912/34:5., VIII. 24-i, szombati számában jelent meg. Az újsághír tartalma kapcsolódik a héten elkezdődött Fő téri ásatásokhoz, a cikket a Fő tér megújítónak figyelmébe ajánlja a Levéltár vezetője.

"A Fő tér rendezése közben egy régi pinceszerű üregre akadtak e héten a munkások csákányai. Egészen közel, mintegy 20 centiméternyire a föld színe alatt teljesen korhadt tölgygerendák födték az aknaszerű lejárat nyílását, mely gerendák már teljesen mállásnak vannak indulva, s minden pillanatban leszakadhattak volna a legkisebb teher alatt. A nyílásból rossz szagú gázok törtek elő; s csak estefelé szellőzött ki annyira, hogy veszély nélkül be lehetett hatolni a föld alatti üregbe, mely a Lippert-féle ház* előtt vonul el mintegy 15 méterrel kijjebb a mostani házak frontjától. Hossza 12 méter, szélessége 8 méter, kitűnően falazott téglából áll.

Ezen pince már nem az első, melyre a Fő téren rábukkantak. Évekkel ezelőtt egynek lejáró aknanyílása-mely szintén csak korhadt tölgygerendákból volt befedve-beszakadt egy kocsi alatt; alaposabb vizsgálódás nélkül betömték.

A mostaniak teljes kitisztítása folyamatban van, a azután lesz átkutatva, mert a falak és a padozata itt-ott kong.

Ezen pincék a legnagyobb valószínűség szerint 1750-ből maradtak hátra-de ők maguk jóval régebbiek. Mikor ugyanis a Nagytemplomot építette gróf Esterházy Károly érsek, aki, hogy téren álljon a templom, sok házat elpusztíttatott és beljebb nyomott-pedig akkor még nem is volt Pápán építészeti és szépészeti bizottság!"'  

*Pápa, Fő tér 19: 1910-ben Lippert Sándor és neje, Matkovics Terézia tulajdona (1999 óta a Lázár-emléktáblás épület) A héten kezdődtek el a régészeti munkálatok városunk jelképénél, reméljük, a szakemberek sok érdekességet találnak ott és figyelembe veszik a levéltáros felhívását, mely munkájukat szándékozik segíteni!

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!