Kenderkóc a Várkastélyban


2010-09-30 16:13:23  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Kenderkóc a Várkastélyban főképe
A Tudás-Szín-Tér projekten belül Kenderkóc címmel népi kézműves foglalkozások várják kedden és csütörtökön délután fél 2-től fél 4-ig az általános iskolás, alsós tanulókat a Várkastélyban. A mai alkalommal az agyagozás és a kosárfonás rejtelmeiben tekinthettek a diákok, a Görbe Bögre Kézműves Műhely munkatársainak segítségével. - Programunk során az iskolai oktatás kiegészítéseként népi kézműves foglalkozások keretében a már elfeledett népi mesterségek felelevenítésével a hagyományőrzést tűztük ki célul. Az intézményben kialakított állandó műhelyekben ismerkedhetnek meg a résztvevők a népi kézműves tevékenységekkel, amiket a gyakorlatban ki is próbálhatnak. A pályázat keretén belül vettünk eszközöket, mint például az égetőkemencét és elektromos korongozót, tűzzománc kemencét és szövőszékeket is. Ebben a félévben is,- ami májusig tart- 7 féle foglakozással várjuk az iskolásokat. Célunk a hagyományőrzés, a vidék népművészeti motívumainak megismertetése és a kreativitás fejlesztése. A legjobban sikerült alkotásokat a tanév végén kiállítás keretében mutatjuk majd be - mondta el Bognárné Novák Ilona, szakmai koordinátor. - Mi a gyerekekkel, mivel ősz van, őszi gyümölcskosarat készítünk, motívumokkal. Az elkészítés után kifestjük földfestékkel, majd kiégetjük a 900-950 fokos kemencében- tette a Görbe Bögre Kézműves Műhely egyik munkatársa. - Régen vesszőből fonták a kosarakat, ilyenkor ősszel. Mi most nádból készítjük a kosarakat, mert ezzel könnyebben lehet dolgozni - mondta el György Ádám munkatárs.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!