Ejtőernyős hősökre emlékeztek


2009-10-01 21:31:14  | cikk:  | 


Jeles évfordulóra emlékeztek ma délután Pápán, a Helyőrségi Klubban a honvéd hagyományőrzés apostolai, miután kerek 70 esztendeje, 1939. október 1-jén alakult meg a városban az egykori huszárlaktanyában a honvédség első ejtőernyős százada. Az egész délutánt betöltő rendezvényt dr. Boda József ezredes, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének elnöke nyitotta meg, s a pápai hagyományőrzőkön és  érdeklődők túl a Vitéz Bertalan Árpád Honvéd Ejtőernyős Ezred még élő katonái voltak még jelen.

Nagyon nehezen született meg ez az akkor modern katonai egység. Már egy évvel előbb létrehozott a Honvédelmi Minisztérium vállalkozó szellemű tisztekből és katonákból egy kísérleti keretet, mely a gyakorlatban próbálta ki, hogyan lehet kisebb katonai egységeket az ellenség vonalai mögé juttatni, s azokat ott harcba vinni. A feladat nehéz volt, de a legendás hírű első világháborús hős, a Mária Terézia Lovagrend nagykeresztjével kitüntetett árkász százados, vitéz Bertalan Árpád vezetésével a kísérlet teljes sikerrel járt. Erre a szombathelyi katonai repülőtéren került sor. Innen áttelepülve Pápára, századdá alakulva igazi közösséggé vált ez a kis csoport, megkezdte a toborzást. Így nem egészen egy év múlva már zászlóaljjá gyarapodott az egység. Erről a korszakról Gosztola István nyugdíjas főmérnök tartott felolvasást -  A kezdés címmel -, akinek az édesapja egykor tagja volt a kísérleti keretnek és az első ejtőernyős századnak.
Ezt követően Huszár János nyugalmazott történelemtanár mutatta be azt az utat, melyet az egykori kis katonai egység megtett addig, amíg harcedzett ezreddé váltak és számtalan csatatéren megmutatták vitézségüket. Az elmondottakat az előadóteremben berendezett kiállítás anyaga illusztrálta, melyet Lóky György, a helyőrségi klub nyugdíjas igazgatója állított össze. Érdemes megemlíteni, hogy a kiállítás egyik ékessége az a monográfia, mely a Honvéd Ejtőernyősök Pápán címmel három kiadásban, több ezer példányban jelent meg. Majd vitéz Harmath Lajos nyugállományú alezredes - aki ejtőernyősként átélte azokat a félelmetes napokat, amikor a szovjet csapatok elérték Pápa városát - szólt néhány szót a jelenlevőkhöz. Ő hiteles tanúja annak, hogyan sikerült vitéz Makray Ferenc századosnak a várost védő második zászlóalj parancsnokának megóvni ezt a műemlékekben gazdag, ősi települést a pusztulástól azzal, hogy a végső pillanatban kivonta csapatait a jól megerősített állásokból, ahogyan ezt az akkori polgármester, dr. Szőllősy Sándor kívánta.

A rendezvény második részében következett a jubileumi kiállítás megnyitója. Az Erkel Ferenc Általános Iskola 4. z osztályának énekkara után  Áldozó Tamás alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Szólt arról, hogy Pápa mindig a magyar hadsereg valamely elitalakulatának volt a székvárosa, így előbb várvédő katonák, majd huszárok, később ejtőernyősök, a legutóbbi időkben pedig katonai repülők állomásoztak a városban. Felidézte a június 16-i városházi konferenciát, amikor is a három előadás közül az egyik, Huszár Jánosé, szintén az ejtőernyősöket idézte meg. Végül kifejezte reményét, hogy eljön az az idő, amikor a város helytörténetét bemutató múzeum méltóképp lesz képes emléket állítani a pápai katonáskodás évszázadainak.
Ezután vitéz Harmath Lajos olvasta fel Völgyi József Az ejtőernyősök emlékére című versét.
Utolsó programként Huszár János, a gyűjtemény tulajdonosa, őrzője tartott tárlatvezetést, s válaszolt az érdeklődők kérdéseire.

Babos Petra


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!