Újabb szakmai nap a levéltárban


2010-09-29 11:13:23  | cikk: mo  | 


Újabb szakmai nap a levéltárban főképe
Szüksége van a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltárának arra, hogy fölzárkózzon a helyi és az országos tudományos közélethez – fogalmazta meg Somfai Balázs levéltáros a mai szakmai nap céljaként. A pápai fióklevéltárban második alkalommal rendezték meg „A várostörténet, helytörténet forrásai II.” elnevezésű szakmai napot, melyen ezúttal 6 előadást hallhattak az érdeklődők. Az előadásokban csupán annyi a közös, hogy minden előadó helytörténeti forrásokra építette beszámolóját. Ez azért is fontos, mert például a legutóbbi pápai monográfia kiadása óta is másfél évtized telt el, ezért időszerű, hogy az előadók újabb forrásokra alapozva újabb megállapításokat tárjanak az érdeklődők elé – tudtuk meg Somfai Balázstól.

A levéltáros elmondta, nemrég vették át a földhivataltól az 1910-es kataszteri felmérés alaprajzait, melynek alapján előadásában a Fő tér szerkesztési elveiről beszélt. Az 1:250 méretarányú térkép alapján részleteket árult el a Nagytemplom elhelyezkedésének okairól.
A magyarázatot a barokk rejti magában. A templom hossza 58 méter. Mögötte, a távolság a hajdani kapuig, a hajdani kerítésig szintén 58 méter. Amit szeretnék mindenki tudomására hozni és tisztelettel említeni, hogy a magassága is 58 méter, nem pedig 72. Ezt örök időkre tudatosítani kell a pápaiakban. Ezek az apróságok nem véletlenek, pláne nem egy olyan ravasz földesúr esetében, mint Esterházy – fogalmazott Somfai Balázs.

Ilyen és ehhez hasonló részleteket fogalmaznak meg az előadók a mai nap során. A szakmai nap programjából még három előadás hátra van. Hudi József egy úrszéki per tanulságait tárja közönsége elé, Boross István az 1867. évi napszámos-listákat vizsgálja a cseszneki alsó járásban, Nagy Szabolcs pedig az 1919-es román megszállás történetét elemzi Veszprém városának tekintetében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!