Vitányi Iván volt a vendége a Petőfi Asztaltársaságnak


2010-09-28 18:50:31  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Vitányi Iván volt a vendége a Petőfi Asztaltársaságnak főképe
A Petőfi Asztaltársaság soron következő összejövetelét tartotta tegnap délután a Boszorkánykonyha Étteremben.

A rendezvény az áruház melletti Kossuth-szobornál kezdődött, a megemlékezésre Kossuth Lajos közeli születési és közeli díszpolgárrá választási évfordulója alkalmából került sor.  Simon István Kossuth-toborzó '48-ból című költeményét Gosztola István versmondó tolmácsolta, majd Kerecsényi Zoltán, az asztaltársaság ügyvivője, a Belváros képviselőjelöltje mondott köszöntőbeszédet, melyben kiemelte: azt az összefogást, azt az egyetértést szeretnék minden polgárnak kívánni, amely 1848/49-ben volt, Kossuth Lajos szavaival élve "Azt keressük, ami összeköt, nem azt, ami szétválaszt."
Grőber Attila, a társaság másik ügyvivője, polgármesterjelölt szintén a népek közti barátság, az összefogás óhajtásának jelképiségére, nemes megnyilvánulására tette a hangsúlyt, mégpedig a hamar fogalommá lett Dunai konföderáció kossuthi példájára hívva fel a hallgatóság figyelmét, majd végül felolvasta Pápa Város Képviselőtestületének korabeli, 1887. szeptember 21-i határozatát, mely a "leghívebb magyar" városi díszpolgárságát kezdeményezte. Az emlékbeszédeket követően dr. Vitányi Iván és Gőgös Zoltán országgyűlési képviselők helyezték el a szobor talapzatához a koszorút.   

A program aztán a Boszorkánykonyha Étteremben folytatódott, ahol Vitányi Ivánnal beszélgetett Grőber Attila. Megelevenedett a XX. évszázad szinte minden fontosabb mozzanatát átélt szociológus-esztéta-politikus pályája, élete.
1943-ban és 1944-ben népzenét tanult és gyűjtött, a Muharay-együttes tagja is volt. 1944-ben a Magyar Diákok Szabadságfrontjának és a Görgey-zászlóaljnak tagja lett, emiatt a Gestapo letartóztatta, Sopronkőhidán bebörtönözték, Bajcsy-Zsilinszky Endre cellaszomszédjaként vészelte át az ott töltött időt. A második világháború befejezése után 1947-ig a Magyar Népi Ének-, Tánc- és Játékegyüttes titkára, illetve 1946-ban rövid ideig a Magyar Színjátszók Egyesületének titkára is volt. Részletesen szó esett a Népművelési Intézetről, a táncházmozgalomról, a Kassák Klubbal kapcsolatos dolgokról és ennek kapcsán az aczéli politikáról.
1946 és 1949 között a Tánc- és Kórusművészeti Kollégium titkáraként, ill. 1947 és 1950 között a Táncszövetség vezetőségi tagjaként is dolgozott. 1953-ban a Nagy Imre-féle reformcsoport tagja lett, a Petőfi Kör üléseinek állandó résztvevője, illetve az 1956-os forradalom ideje alatt az Értelmiségi Forradalmi Bizottság tagja volt, emiatt elvesztette állását, esztergályos tanuló lett.
A beszélgetés végén az 1989-es rendszerváltozás, majd az azt követő időszak témaköre sem maradhatott el, hiszen Vitányi Iván közvetlenül, aktívan szemmel kísérhette az akkor zajlott folyamatokat, az Új Márciusi Front, a Reformszövetség, a szocialista párt létrejöttét, az új Magyar Köztársaság kikiáltását, a Demokratikus Charta működését.

A Petőfi Asztaltársaság következő rendezvénye rendhagyó lesz, mert fővárosi kultúrtörténeti utazást terveznek 1956 emlékhelyeinek felkeresésére.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!