A reformáció és az éneklés a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körben


2010-09-27 23:29:37  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A reformáció és az éneklés a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körben főképe
A 2010/2011-es évad első összejövetelét tartotta ma délután a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör az evangélikus gyülekezeti házban.
A mai alkalmon a pápai születésű dr. Hubert Gabriella irodalomtörténész, az Evangélikus Országos Könyvtár tudományos munkatársa tartott előadást a Reformáció és az éneklés címmel. Az egybegyűlteket Polgárdi Sándor esperes köszöntötte.

- Nagy öröm számomra, hogy meghívást kaptam a gondolkodó körbe. Ha a reformáció kori énekléséről beszélhetek - hiszen Pápán nagy énekes reformátorok voltak, mint Huszár Gál, Sztáray Mihály és persze Gyurátz Ferenc, aki a nyugdíjba vonulása után az Énekügyi Bizottság elnöke volt - boldog vagyok, hogy itt lehetek- mesélte az irodalomtörténész.
Egyetemi éveimet Szegeden töltöttem és ott is kezdtem el foglalkozni a 16-17. századi gyülekezeti protestáns énekekkel. Pontosan nem állapítható meg, mikor és ki állította össze az első protestáns misekönyvet, de mivel ez nélkülözhetetlen volt a reformált egyházak számára, erre minden bizonnyal már az 1530-as években sor került. Az 1600-as évekig 1500 magyar verset írtak, ennek a harmada gyülekezeti ének volt, és én, mint irodalomtörténész kezdtem el ezzel foglakozni- tudtuk meg dr. Hubert Gabriellától.
- A másik hivatásom a régi könyvek, így kerültem az országos könyvtárba, ahol tudományos munkatárs vagyok. A 16. századi könyvekkel foglalkozom, az evangélikus egyház régi köteteit hozom nyilvánosságra- tette hozzá az irodalomtörténész.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!