A cél a minőségirányítási rendszer bevezetése-kisközösségek évadnyitó értekezlete


2010-09-27 23:20:17  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A cél a minőségirányítási rendszer bevezetése-kisközösségek évadnyitó értekezlete főképe
Közel negyven kisközösség működik a Pápa Város Önkormányzata által fenntartott Jókai Mór Művelődési Központ szárnyai alatt. A kisközösségek képviselői, vezetői ma délután tartották évadnyitó értekezletüket a JMK emeleti előadótermében. Elsőként az otthont adó intézmény képviselője, Veszpréminé Turtsányi Valéria számolt be az elmúlt időszak eseményeiről és a Művelődési Központ által megvalósult programokról, ezt követően pedig feltehették jövőre vonatkozó javaslataikat a kisközösségek képviselői.
- Azt lehet mondani, hogy igen mozgalmas volt a nyarunk. Év elején, amikor összejövünk, legfontosabb feladatként kérem a kisközösségek vezetőit arra, hogy állítsák össze a 2010/2011-es közművelődési évadra vonatkozó szakmai programjukat. Ugyanis ebben az intézményben minden kisközösség-vezető gyakorlatilag az adott, általa képviselt terület szakértője, melyről elképzelései vannak, nekünk pedig fontos tudni, hogy az adott közösségben milyen programokat szeretnének megvalósítani. A pályázati források eléréséhez pedig szükség van a költségvetés elkészítésére. Ezen kívül bemutatkozott két új kisközösség, újraindul a KO Színpad, elindult a színházi évad, a Közkincs Kerekasztal során elkészült a kistérségi stratégia, valamint megjelent a Pápai Kistérség Kulturális Stratégiája a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás kiadványaként-számolt be röviden az értekezlet tartalmáról Veszpréminé Turtsányi Valéria intézményvezető.
A kisközösségek foglalkozásainak időpontjai megtalálhatóak a szeptemberi műsorfüzetben és az intézmény honlapján is. Ebben az évben több kisközösség is évfordulót ünnepel: 25 éves a Jókai Mór Művelődési Központ, a Kertbarát Népfőiskola idén ünnepli fennállásának a 35., az éremgyűjtők a 40. és az Életmód Klub a 10. évfordulóját. Az idén negyedévszázados JMK jubileuma alkalmából külön ünnepségsorozattal készül, melyet Pápa Város Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap is támogatott. Régiós szinten szakmai konferenciát rendeznek a közművelődésben dolgozó szakemberek számára, illetve minden művészeti ág és kiemelten a színházművészeti ág kerül reflektorfénybe több szempontból is- tájékoztatta portálunkat az igazgatónő. A programsorozat novemberben kezdődik, a tervek szerint az ünnepség csúcspontját a Magyar Kultúra Napjára teszik a szervezők.
Nagyon lényeges, hogy az intézmény már felnőttképzés terén akkreditált szinten van és a Szülők Iskolája program is akkreditálttá vált. Tehát nemcsak az intézmény, hanem már a programjaik is akkreditálttá váltak, ami óhatatlan minőségi előrelépést jelent.
- Az intézmény a 2010/2011-es évben szeretne minőségirányítottá válni. A felnőttképzés terén már azok vagyunk, de az egész intézményi tevékenység még nem az. Ahogy a gazdasági életben, az államigazgatásban, az oktatás területén is elindult a minőségirányítás, a közművelődés területe is megérett szakmailag a kidolgozottság terén és már felkészült a minőségirányítási rendszerre. Jómagam és kollégáim is elvégeztük a minőségirányítási pont első modulját, ami az önértékelésről szól, tehát a 2009/2010-es évadot már az önértékelés jegyében fogjuk módszertanilag értékelni. Az összeállítás a következő évadra pedig ez alapján fog megtörténni.
Az intézményvezető úgy gondolja, a központ az elmúlt időszakban szakmailag is nagyon jól teljesített és nemcsak régiós, hanem országos szinten is elismert. Ezek objektív mérőeszköze pedig a minőségirányítás lesz, melyet célként tűzött ki a központ.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!