Azért vállaltam, mert én hiszek egy modern, szociáldemokrata, zöld baloldalban- interjú Grőber Attilával, a szocialisták polgármesterjelöltjével


2010-09-25 15:04:33  | cikk: Tóth Tamara  | 


Egy hét van hátra az önkormányzati választásokig. A jelölteket állító pártok lassan a kampány finisébe érkeznek. Grőber Attilával a szocialisták polgármester jelöltjével beszélgettem terveiről és az MSZP helyi választási programjáról.

- Ön akkor lépett be az MSZP-be, amikor nem a pozíciókat osztogatták, hanem a feladatokat kellett megoldani-nyilatkozta 2010.07. 30-án, amikor az MSZP helyi szervezete bemutatta jelöltjeit, köztük Önt is, mint polgármester jelöltet. Most szintén nem a legnagyobb támogatottságnak örvend a párt. Miért vállalta a polgármester jelöltséget?

- 1998-ban kezdődik ez a történet, amikor az MSZP a városban már két választást elveszített. Engem akkor kértek meg arra, dolgozzak velük a választási bizottságban külsős tagként és az akkori többség-, aki most is többség- szerintem szemben minden hagyománnyal néhány MSZP-s jelöltet nem szavazott meg külsős bizottsági tagként. Én is köztük voltam. Azt gondoltam, ha ezt a helyet nem tölti be a párt mással, hanem úgy vélik, rám van szükség, akkor én is segítek nekik. Azt tudni kell, hogy én nem könnyen kerültem az MSZP felé, mert tőlem hihetetlenül távol áll mindenféle diktatórikus politikai irányzat. Csak gyűlölettel tudok beszélni szélsőjobb és szélsőbaloldalról. Azt sem könnyű az embernek magával elrendeznie, hogy lehetnek az ő pártjában olyanok, akik nem voltak tiszták. Lehet, hogy a közvélemény többsége úgy látja, hogy ez ma csak az MSZP-ben van, de ez nem így van.

Az azt követő nyolc évben én soha nem törekedtem elő, több okból sem. Egyrészt, mert én nem szeretnék nyilvánosan konfrontálódni, másrészt azt gondolom, hogy a munka majd megkeresi az embert, harmadrészt pedig azt láttam itt Magyarországon az elmúlt években, hogy mindegy mi az apropó, de támadjuk az ellenfelet, oldaltól függetlenül. Én ebben nem kívánok szerepet vállalni és ez azért fontos, mert összefügg a polgármester jelöltségemmel. Megtisztelő jelöltnek lenni két okból is. Én nem vagyok törzsgyökeres pápai, de engem ez a város tett emberré: itt lettem családapa, itt lettem tanár, itt teremtettem magamnak egzisztenciát. Nem hiszem, hogy törzsgyökeres pápaiak jobban szeretnék, és jobban ragaszkodnának a városhoz, mint én. Azt gondolom, hogy én tudok olyat mondani, ami lehet, hogy mások számára is fontos. Ami a pártot illeti, néhány dolog tisztázása után vállaltam ezt a dolgot: mi politikai ellenfelekkel nem nagyon foglalkozunk, kinek milyen a magánélete, ki mennyit keres, kinek a pártjában kik vannak. Ezek olyan olcsó dolgok. Másik, hogy megmutassuk a programunkat, hogy képesek vagyunk pozitív dolgokat csinálni. Harmadrészt nem fogunk elbújni művelődési házak mélyére, hét-nyolc biztos szavazóval elbeszélgetni arról, hogy most megváltjuk a világot, hanem kimegyünk az utcára. Azért vállaltam, mert én hiszek egy modern, szociáldemokrata, zöld baloldalban.

- Számít diákjai szüleinek a támogatására?
- Nem! Soha sem! Soha, egyetlen pillanatra sem kevertem össze, még véletlenül sem a tanárságomat az önkormányzatiságommal. Vannak, akik kedvelnek, és vannak, akik nem. De engem nem a szocialista párt miatt kedvelnek, hanem mert tanítok. Mindenkinek meg van a saját személyes hitele. Ezt sohasem használtam ki. Nem viszem ki az iskolát a közéletbe, és a politikát sem viszem be az iskolába. Erre kényesen ügyelek. Ha minden ma Pápán tanító tanár annyira vigyázna rá, mint én arra, hogy órákon nem ideologizálunk, akkor sokkal jobb véleménye lenne a diákoknak a közéletről. Ma Pápán több kolléga is helytelenül erősen rá utaló, vagy nyílt nyelvi fordulatokkal politizál az órákon.

- Hogyan látja politikai ellenfeleit? Miként ítéli meg őket?
- Egyszer azt mondta nekem a Kosár professzor úr, hogy az embernek három lénnyel kell jóba lennie az élete során. Azért ezzel a hárommal, mert vagy választottuk őt és/vagy nincs módunk belátni azt, hogy őtőle megszabaduljunk, ez a három pedig: saját magunk, a Jóisten és a feleségünk. Ezt én igaznak tartom. Ez úgy jön ide, hogy amikor valaki vállal valamit, akkor annak tudni kell azt, hogy mi jelenti számára az eredményt, mi jelenti számára a sikert. A politikai ellenfeleimről… az egyik össze-vissza vagdalkozik. Gyakorlatilag ugyanarról a dologról három percen belül teljesen az ellenkezőjét mondja, nem tudok rajtuk kiigazodni és megjegyzem nem is akarok. Nagy dilemmát okoz számomra, hogy mit fogunk velük csinálni, ha a testületben ott lesznek. Nagyon könnyű lenne azt mondani, hogy nem álunk szóba velük, de őket ugyanúgy az emberek küldik oda, mint mondjuk minket. Úgy vélem, hogy politikai filozófiájuk vagy nincs, vagy ami van, az rendkívül távol áll tőlem. Részigazságokat nem lehet dobálni, hát nincs olyan ember, aki, amikor mond valamit, abban lenne valamilyen igazság. Nem az a lényeg, hogy igazság van, hanem hogy milyen következtetést von le belőle az, aki hallja. Az igazság különben is olyan kategória, amely teljesen nézőpontok kérdése, még a tudományok területén is, nemhogy a politikában. A másik politikai ellenfelemről és pártjáról azt gondolom, hogy komoly politikai tehetséggel bírnak, van, akire kell és érdemes odafigyelni. Jelzem, vannak, akikre nem kell odafigyelni. A város az elmúlt húsz évben nagyon sokat fejlődött, megértem, hogy ők most nem programokat hirdetnek, hanem élnek azzal, ami a városban az elmúlt húsz évben történt. Volt elmérgesedett időszak köztünk, amiben mindkét fél hunyó volt, de emberek vannak előttem, és nem pártok, még akkor is, ha ők egy közösséghez tartoznak.

- Térjünk rá a programjukra. Ön szerint mi a három legfontosabb, megoldandó probléma a városban?

- Elsőként a gazdaság befűtését említeném meg, a munkahelyek teremtését. Nem személyeket érint ez a kritika, de a munkahely teremtés területén az elmúlt húsz évben nem történt érdemleges döntés. Ha lesznek munkahelyek, nő a fogyasztóképes kereslet és nő a szolgáltatások iránti igény. A másik az idegenforgalom, harmadik pedig nem konkrét dolog, hanem egy teljesen új gondolkodás kialakítása a környezetünkkel kapcsolatban és saját felelősségvállalásunkkal kapcsolatban.

- Mi az, amit külön kiemelne a helyi választási programból?

- Nagyon jó ötletnek tartom az idegenforgalom fellendítésére tett három javaslatunkat: a Pápai Hús éve kezdeményezést, az űrhajós múzeum és a textilipari múzeum létrehozását. Nagyon egyszerű, de lényeges javaslatokat tettünk az ökopolitikával kapcsolatban.

- Hogyan látja a helyi önkormányzat négy éves munkáját, hol tartunk most?
- Majd öt milliárd forint jött a városba az elmúlt négy évben. Ez hihetetlenül nagy szám. Ezek után azt gondolom, hogy két dologról nem illik beszélni: hogy romokban vagyunk, és hogy nem támogatnak minket. Ezeket közösen csináltuk meg. Személyes kezdeményezésem például, az én általam benyújtott módosító indítvány alapján került a kis műfüves focipálya a nagy mellé –egészen furcsa módon arról az ülésről a Pápa és Vidéke tudósított, és abból ez véletlenül kimaradt.

- Milyen kampányt folytat az MSZP, milyen üzenetet hordoz?
- Három üzenete hordoz: van programunk, hitelesek akarunk lenni és a legfontosabb: minél többen menjenek el szavazni! Az első három hetünk a program ismertetéséről szólt, a következő hetek pedig arról fognak szólni, hogy meggyőzzünk mindenkit a szavazás fontosságáról, mutassunk példát arra, hogy most nem csak ötven egynéhány százalékban mennek el az emberek szavazni, hanem mint ahogy a demokratikus kultúrával rendelkező országokban szokás, sokkal többen. Ez a választás a mi ügyünk, a napi dolgainkról van szó. A kampányolást az utcára vittük, kitelepüléseink vannak és a jövő hét végén rendeztünk egy családi napot. Az utolsó másfél hét arról fog szólni, hogy meggyőzzük a választópolgárokat, hogy minél többen menjenek el szavazni.

- Miért kellene 2010-ben a választópolgároknak az MSZP-re és Grőber Attilára szavazni?

- Jó pár országban láttam azt, legutoljára Japánban, hogy még ha egyéni mandátumhoz is jut valaki, háromnál több ciklust nem tud megnyerni. Úgy megmerevednek frontok, úgy rögzülnek kapcsolatok és olyan informális hatalmi helyzet alakul ki, amit nem tud már elkerülni a hatalmon lévő többség és a hatalmon lévő polgármester sem, akármennyire igyekszik. Aki húsz éve irányít egy várost, az már olyan informális hatalommal rendelkezik, amelyet még ő sem biztos, hogy érez. Nem mennék bele abba dologba, hogy a kopogtatócédulákat félnek-e vagy nem félnek odaadni az emberek. Fontosnak tartom, hogy a baloldalhoz tartozók merjék azt vállalni az arcukkal is. Ma egy picit tartanak és ez nem a félelem miatt van. Arról van szó, hogy a baloldalon olyan hihetetlen bűnöket követtek el, amelyekkel nem lehet azonosulni. Ha mi hitelesek leszünk, és kiderül, hogy nem azok csinálják a szociáldemokrata oldalt, akinek a neve eddig fémjelezte azt, akkor fogják adni az emberek az arcukat is. Sokan mondták azt nekem, hogy ezzel a fajta értékrenddel nem tudok azonosulni, de veled igen, mert tudom, hogy te nem vagy gazember. Mi egy híd szerepet vállalunk a hibák és a nyugat - európai szociáldemokrácia felé vezető út között. Nem tudom megítélni, hogy ennek a hatalomnak a kezelése tudatos dolog vagy nem. Szerintem azért kell a városnak, mert minden változás egy innovációt hoz létre. Azt gondolom, azért kellene az MSZP-t támogatni, mert szüksége van a városnak új energiára, és hogy legyen hasonlítási alapja az embereknek, mert még nincs.

- Milyen eredményre számít Ön és jelöltjei?
- Egyelőre nem válaszolnék erre a kérdésre. Vannak olyan eredmények, amelyek nagyon nagy csalódást váltanának ki belőlem, elgondolkodtatnának és van olyan siker, ami szintén elgondolkodtatna. A realitás talaján állok, egyelőre annyit mondok, az a célom, hogy minél többen megismerjék a programunkat és minél többen elmenjenek szavazni. Én, amit vállaltam, azt megcsinálom. Jelentős javulást várok a tavaszi választásokhoz képest.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!