Hétfőtől elkezdődik a Fő téren a régészeti kutatás


2010-09-24 18:28:32  | cikk: Tóth Tamara  | 


Jövő hétfőtől elkezdődik a Fő téren a régészeti kutatás, első körben a Parókiasor lesz a forgalom elől elzárva, két oldaláról zsákutcaként lehet majd megközelíteni-tájékoztatta portálunkat Németh Tamás műszaki osztályvezető.
- A héten átadtuk a munkaterületet a kivitelezőnek, a veszprémi Lackó Dezső Múzeum munkatársai hétfőn kezdenek el dolgozni. A régészet felelős munkatársai meghatározták azokat a helyeket, ahol várhatóan olyan leletek kerülnek elő, amit előzetesen kutatni kell. A továbbiakban az előzetes kutatások alapján fogják majd meghatározni és kiterjeszteni a régészeti kutatást. Emellett elkezdődik folyamatos régészeti felügyelet mellett a közműhálózat rekonstrukciója is- mondta Németh Tamás.
Az ásatások a korábbi tervek szerint két ütemben zajlottak volna le: az első ütemben 650 négyzetméter körüli területet, majd másodszorra pedig 470 négyzetméternyi területet kutattak volna át a régészek. Ez mostanra változott, a kutatást a mintegy 1200 négyzetméter körüli felületet egy ütemben végzi el a múzeum.
A Műszaki Osztály vezetője elmondta, a jogszabály szerint, minden olyan ásatásnál, amely 30 centiméternél mélyebbre hatol a talajban, mindenképpen szükséges régészeti kutatás, ahol várható valamilyen lelőhely. Pápa Fő terén elsősorban leletmentés kezdődik jövő héttől, egy középkorban működő temető maradványait, a csontok exhumálását, mentését kezdik el a múzeum munkatársai. Abban az esetben, ha találnak középkori falmaradványt, mindenképpen meg fogja a város őrizni-mondta az osztályvezető. A hétfőn kezdődő régészeti munkák várhatóan egy-másfél hónapig tartanak, minden attól függ, hogy mit találnak a régészek és milyen időjárásunk lesz.

 


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!