A legfontosabb a gyermek - átadták a Bóbita Bölcsödét


2010-09-24 10:39:11  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A legfontosabb a gyermek - átadták a Bóbita Bölcsödét főképe
2008 júniusában nyújtott be pályázatot Pápa Város Önkormányzata a KDOP-hoz a bölcsődei ellátás biztosítása és a férőhelyek bővítése érdekében a Bóbita Bölcsőde kapacitásbővítő fejlesztésére.

Az intézmény 1954  óta működik. 2000. január 1-jétől a szűkös alapterület és a kiszolgáló helyiségek részbeni hiánya miatt a férőhelyek számát 40-ről 30-ra csökkentették. A Bóbita Bölcsődében 3 csoportszobában gondozták a gyermekeket, az intézmény alapterülete (2 m2/fő) nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. 

Tegnap délután tartották a korszerűsített, bővített intézményben a KDOP-5.2.2/B-2f-2009-0006 számú Pápa Bóbita Bölcsőde kapacitásbővítő fejlesztése című projekt zárórendezvényét. A rendezvény előtt sajtótájékoztatón számolt be dr. Kovács Zoltán a nagyszabású projektről.

A végleges támogatói döntés 2009 novemberében született meg. A Támogatási Szerződést 2010. február 17-én írta alá a Támogató és a Kedvezményezett. A projekt kezdete 2009. augusztus 3., megvalósításának határideje 2010. szeptember 30., de hála az építők munkájának, egy héttel előbb is át tudták adni az épületet, melyet a legkisebbek már hétfőn birtokba is vehetnek. A nyertes pályázat értelmében a projekt 80 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a város, mely összeget Pápa Város Önkormányzata 38 millió forinttal egészített ki.
- Ez így önmagában szép, de úgy gondoltuk, hogy a környezet megújulására
is szükség van, ezért a Tókert utca faltól falig megújult, kiépített buszmegállóval és új parkolókkal a megnövekedett gyermeklétszámra tekintettel. Veszprém megyében minden várost beleszámítva Veszprém mellett Pápa az, ahol az egy lakosra jutó bölcsődei férőhelyek száma a legmagasabb - mondta a polgármester.

A projekt eredményeképpen az intézmény 20 férőhellyel bővült, az alapellátás mellett alkalmassá vált az időszakos gyermekfelügyelet és családi délutáni szolgáltatások ellátására is, így a korábbi 150 főről 226 főre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma a városban.

Osztrovszky Péter, a kivitelező Szanyépszer Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón ismertette a projekt során végbement változásokat. A meglévő intézmény délnyugati irányú meghosszabbításával épült meg az intézmény új szárnya, három csoportszobával és a kiszolgáló helyiségekkel bővült az intézmény. A kivitelezés a legkorszerűbb anyagok és berendezések felhasználásával és beépítésével zajlott, akadály mentesítve lett a bölcsőde, illetve az udvaron elhelyeztek szelektív hulladékgyűjtő kukákat is. Az építés során elbontottak 35 m3 épületszerkezetet, beépítettek 130 m3 betont, 5 tonna acélanyagot, 65 tonna előre gyártott vasbeton szerkezetet és 100 m3 falazott szerkezetet. Az építési munkálatok 260 m2 válaszfal építést, 1000 m2 belső vakolást, 340 m2 homlokzati hőszigetelést, 460 m2 falburkolat szerelést és 440 m2 padlóburkolást tartalmaztak. Az épület teljes padlózata kibontásra került, hiszen az maga az 50’-es években épült, nem volt hőszigetelve.  Az udvar zöldfelülete 40 százalékkal növekedett, az építők vigyáztak a régi, fás-lugasos rész megtartására.

Szabó Istvánné, a Bóbita Bölcsőde vezetője a sajtótájékoztatón beszélt az átmeneti nehézségekről, hiszen az átadásig másik két bölcsődébe kellett a gyerekeket vinni. Mint mondta, a végső cél lebegett előttük, hogy néhány hónap múlva egy teljesen új épületbe fognak visszaköltözni. A beruházás részét képező játékok, bútorok és egyéb eszközök kiválasztásánál különös hangsúlyt kaptak az esélyegyenlőségi, környezeti nevelési és mozgásjavító szempontok. Minden körülmény adott arra, hogy minőségi, szakmai munka folytatódjon tovább az intézmény falai közt - fogalmazott Szabó Istvánné.

A projektzáró rendezvényén részt vettek a város képviselőtestületének tagjai, a tervező és kivitelező cégek vezetői, valamint az intézmény dolgozói és az ellátott kisgyermekek szüleikkel. Az átadási ünnepségen a kivitelező Szanyépszer Kft. képviseletében Mászáros Csaba építésvezető adta át az épületet dr. Kovács Zoltán polgármesternek. A városvezető beszédében a beruházás jelentőségéről és a bölcsődei ellátás fontosságáról beszélt. Szabó Istvánné a Bóbita Bölcsőde vezetője pedig megköszönte a dolgozók és az ellátottak nevében az intézmény felújítását, bővítését, ezt követően pedig az egyházi vezetők egyenként megáldották az épületet, majd a megjelentek megtekintették a gyökeres változáson keresztül ment intézményt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!