Nagyszabású fejlesztések egy év alatt


2010-09-23 12:05:32  | cikk: mo  | 


Nagyszabású fejlesztések egy év alatt főképe

Nem sokkal több mint egy év telt el azóta, hogy 2009. július 27-én első C-17 Globemaster III nehéz szállító repülőgép átadó ünnepségén felolvasták a HAW aktivációs nyilatkozatát, melynek értelmében hivatalosan is szolgálatba állt a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) Pápa Bázisrepülőtéren. Azóta a flotta 2500 repült órán van túl, 1500 tonna rakományt és több mint 3000 főt szállított el adott műveleti területre – számokban így jellemezhető a Pápára települt ezred eltelt egy éve.
John Zazworsky, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka a tegnapi századparancsnokváltási ceremónia után adott tájékoztatást az eddig elért eredményekről.
Az ezredparancsnoktól megtudtuk, nagy előrelépés a légibázis életében, hogy az elmúlt egy évben mindhárom C17-es repülőgép Pápára került, ezzel együtt pedig lezárult a pilóták és a karbantartók kiképzése. Kialakították azokat az információs csatornákat, amelyek segítenek abban, hogy meghatározzák a résztvevő nemzetek által kiszabott feladatokat. Műveletek hajtottak végre Délkelet Ázsiában, Afrikában és Haitin. Küldetéseik 80 százaléka azonban Afganisztánba szólt, katonákat szállítottak oda és haza is – fogalmazott John Zazworsky.
Az egy év alatt mérföldkőnek számító beruházások sem maradtak el a repülőtéren. Kiemelkedő fejlesztés volt a három C17-es kiszolgálására alkalmas ún. térbeton, vagyis állóhely kiépítése és a reptéri kórház felújítása, kibővítése.
A jövőbeli tervekkel kapcsolatban az ezredparancsnok elmondta, két nagyszabású projekt megvalósítását tervezik. Építenének egy a C17-es karbantartására szolgáló hangárt, ennek megvalósítása egyelőre a tervezési szakaszban van. John Zazworsky hozzátette, a C17-es karbantartása a téli időszakban veszélyes feladat lehet, ezért fontos az új hangár megépítése. A hangárépítési projekthez kapcsolódva egyébként tervezik irodai helyek kialakítását is, s ha mindez megvalósul, a jelenleg irodának használt épületeket visszaadhatják a pápai bázisnak – hangsúlyozta az ezredparancsnok.
A másik nagy projekt egy rakodóterület kialakítását foglalja magában. Ez a C17-esek által szállított nagyobb mennyiségű és tömegű rakomány összekészítését, összeállítását könnyítené meg – tette hozzá John Zazworsky.   

Az ezredparancsnok hangsúlyozta, minden fejlesztés, beruházás egy példátlan nemzetközi együttműködés gyümölcse.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!