„A festő nem az, aki ihletett, hanem aki képes megihletni másokat” - Beszélgetés Katona György festőművésszel


2010-09-21 19:25:26  | cikk: Babos Petra  | 


Katona György festőművész Nagyváradon született 1960-ban. A szilágysági Sarmaságon nevelkedett. Közép-és felsőfokú képzőművészeti tanulmányait Kolozsvárott végezte. 1989 novemberében települt Magyarországra. Pápa és környékén él és alkot, rajztanárként is tevékenykedik, immáron húsz éve. A pénteken délután a Somogyi József Galériában nyílt kiállítása egyfajta számvetésnek, összefoglalásnak is tekinthető, annál is inkább, mert a művész ebben az esztendőben töltötte be az ötvenedik életévét. Vonzalma a sokféleséghez, a különböző stílusokhoz és technikákhoz jól tükröződik ezen a tárlatán. Számos csoportos és egyéni kiállítása volt már, külföldön is.
A kiállítás megnyitót követően beszélgettem a művésszel pályafutásáról, alkotásairól.

Kérem, tekintsen vissza az elmúlt évekre, művészi pályájának kialakulására? Mióta fest?
- Nehéz pontosan meghatározni, hogy mikor és hol is kezdődött a művészi pályám. Már kicsi koromban szívesen rajzolgattam. Édesapám is sokat rajzolgatott, faragott. Ő is szorgalmazta, hogy rajzoljak többet. 8. osztály után Kolozsvárra kerültem, egy művészeti középiskolába, ahol egyengették utamat a tanárok. Kolozsvárott a főiskolán festészet szakra jártam már.

Az első képeket milyen hatások alapján festette? Miért ragadott ecsetet?
- Hát, a szokásos gyerekrajzokon túl, mindig is volt vonzalmam a portrékhoz, az arcképekhez. Ezt a mindenkori szerelem is motiválta. Megpróbáltam papírra varázsolni a szeretett személy képét.

A képek nagyon sokszínűek. Mitől függ, hogy éppen milyen témájú, hangulatú képet fest?
- Azt hiszem, hogy az adott témától, a megközelítéstől. A képeken a fénynek és a színeknek nagy szerepe van. A gondolatok, a belső vívódások kerülnek előtérbe sok képen.

Pápa városáról is van sok kép. Mennyire meghatározóak a pápai évek?
- Nagyon meghatározó- mondja mosolyogva. 30 évesen kerültem ide, nehéz időszak volt ez az erdélyi történelemben. Itt újból „fel kellett, hogy építsem” magam. Nem tudtam elhozni magammal mindent, sem képeket, sem az ecseteket. De jól érzem magam itt. A Pápa környéki táj kedves számomra. Sok párhuzamot találtam Nagyvárad és Pápa között. A Ruszek köz, a Várkastély és a hangulatos kis Fő terünk sokban emlékeztet Nagyváradra. Néhány erdélyi kisvárost is megörökítettem, mint Pápát. Ez határozza meg a mostani mindennapjaimat.

Máshogy lát egy festőművész, mint egy egyszerű ember, aki nem művész?
- Nem hiszem, sőt biztos nem.

Hogyan születik egy alkotás? Elmesélhető?
- Többféle módon történik. Legegyszerűbb, ha egy motívum előtt van, ami őt inspirálja. Rögzíteni kell a tájat, az arcot. Sokszor jön egy ötlet, egy firkálgatás, amiből aztán alkotás is születik. Van olyan, hogy éjszaka felébredek, és akkor jön egy jó ötletem, amiből aztán festmény lesz.

Van olyan, hogy papírkosárba kerül egy-egy alkotás?
- Persze. Egy zenésznek sem marad meg minden húzása az utókor számára. Hozzáteszem, néha az olyan kép lesz a kedvencem, amit már majdnem kidobtam, s végül mégiscsak tovább festettem. Mindig óvatos vagyok azzal, hogy mit dobok ki.

Hol szeret festeni? Nyugalom kell hozzá vagy inkább társaság?
- Leginkább a festőtáborokban, mert ott egyszer kell ráhangolódni a festésre. A hétköznapi életben, a tanítás mellett kell egy olyan időszak, ami nyugalmasabb.

Az ötvenedik életév hoz valami változást a művészi életében?
- Először is örülök, hogy megélhettem ezt a szép kort. Ez egy szimbolikus évszám, ami arra késztet, hogy számot vessek, mi is történt eddig velem, hogyan is alakult az életem. Nem gondolom, hogy ezentúl máshogy kéne bármit is csinálnom.

Ennek a kiállításnak az anyagát nehéz volt összeválogatni? Mi alapján válogatott?
- Ahogy megtudtam a lehetőséget, hogy kiállíthatok, elkezdtem gondolkodni, hogy mit is szeretnék bemutatni itt. Minden tárlatnak kell, hogy legyen egyfajta koncepciója. Vannak itt régebbi és újabb képek is. Az idén három kiállításom volt, a válogatott törzsanyagom már összeállt, de mindig az okoz nehézséget, hogy mit hagyjak ki, nem szeretem mindig ugyanazt kitenni. Sok kedves festményem van.

Jelenleg min dolgozik? Mit fest?
- Most sok energiámat elvette ez a kiállítás és annak a könyvnek az összeállítása, ami szintén most jelent meg rólam.


A tárlat október 17-ig a Somogyi József Galéria nyitvatartási idejében tekinthető meg.






Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!