Száztíz milliós projekt a Pannon Egyetem Pápai Kampuszán


2010-09-18 17:55:08  | cikk: HuHa  | 


2010. március elsején indult és tizennyolc hónapon át tart az az Európai Unió és Magyar Állam által támogatott projekt, melyet a Pannon Egyetem Modern Filológiai Társadalomtudományi Karának Neveléstudományi Intézete, a Dunaújvárosi Főiskola és a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola által létrehozott konzorcium valósít meg, a pedagógusképzés szakmai színvonalának javítására. A TÁMOP program kiírására benyújtott pályázat 110 millió forint támogatást nyert el, melyhez mintegy tizenkét millió forint önerő társul.  A Közép-dunántúli Régió pedagógusképzését segítő szolgáltató és kutatóhálózat kialakítása című projekt résztvevőinek első találkozását ma tartották a pápai Intézetben. A konferencia kapcsán dr. Zsolnai Józsefné dr. Mátyási Mária, a Neveléstudományi Intézet igazgatója, a projekt vezetője elmondta, a tanárképzés megújításában dolgoznak együtt a konzorcium tagjai egy olyan szolgáltató és kutatóhálózat létrehozásával, mely 14 alprojektet tartalmaz. A program célja, hogy olyan hálózatot alkossanak, amely összefűzi az egyetemeket, a képzési helyeket a tanárok és a hallgatókat, s mely egyrészt a mentorképzésre fekteti a hangsúlyt, másrészt pedig a felsőoktatásban dolgozó oktatókat képezi ki pedagógiakultúrából.
-A projekt egyik célcsoportja a tanárképzésben dolgozó oktatók – tanársegédek, adjunktusok, docensek -, másik célcsoportja pedig a környéken működő iskolákban dolgozó azon pedagógusok, akik szeretnének szakmailag megújulni, elvégezni mentorképző tanfolyamokat és így a leendő tanárgeneráció szakmai szocializációjában közreműködni  – mondta a projektvezető. Az igazgatóasszony hozzátette, nagyon fontos, hogy a mai 6-18 éves korosztállyal foglalkozó szakemberek pedagógiai kultúrája magasabb szintű legyen.
-Óriási a kihívás és rendkívül fontos lenne a nemzet és az ország szempontjából is, hogy a gyerekeket szakképzett, lelkileg egészséges pedagógusok tanítsák – fogalmazott dr. Zsolnai Józsefné dr. Mátyás Mária, akinek előadása is a tanárképzés kihívásairól szólt.
A konferencián Győri Tamás József projekttanácsadó „Hogyan segítheti a Közép-dunántúli Régió pedagógusképzését egy szolgáltató kutatóhálózat,” címmel tartott előadást.
-A tudás akkor hatalom, ha azt megosztjuk minél többekkel - mondta. - Nagyon sok olyan gondolat, tudományos kutatás létezik, amely szemináriumi szobákban egyéb tudományos helyeken széttördelten megvan, és ami nagyon sokat lendíthet azon, hogy minél felkészültebb tanárokat képezzenek és a pedagógia minél hatékonyabban fejtse ki hatását az egész társadalomra. Ez a hálózat azt segíti, hogy a partnerek egymásra találjanak, a tudást megosszák, és így az hatékonnyá válhat.
Magyarországon egyébként hét régió létezik és a tervek szerint minden régióban elkészül egy ilyen kutatási központ, amiket aztán országos hálózattá fűznek, így lesz egy hosszú távú fejlesztés része.
A konferencián az előadások többek között a mentorképzésről, a tudományos munkára való felkészítésről és a kutatóéletről szóltak, de a délutáni előadások között – melyeket a Neveléstudományi Intézettel munkakapcsolatban lévő pedagógusok tartottak – szó esett például a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma Fiú Internátusának szervezetéről és belső világáról is.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!