Az iskola több mint a tanulás összessége- a puzzle utolsó darabjait ismertette Grőber Attila


2010-09-18 09:33:20  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Az iskola több mint a tanulás összessége- a puzzle utolsó darabjait ismertette Grőber Attila főképe
Az MSZP mai sajtótájékoztatójának fő témája a helyi választási program befejezése, utolsó eleminek ismertetése volt, előtte azonban Gőgös Zoltán két országos hírre hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a hét egyik kiemelkedő eseményeként elmondta, hogy az MSZP frakciójának szakpolitikusa, Gúr Nándor benyújtott egy országgyűlési határozati javaslatot a nyugdíjba vonulás időpontjával kapcsolatban: a korhatár ne csak az előre bejelentett hölgyek estében legyen érvényes, hanem teljes körben alkalmazzák azt. Az országgyűlési képviselő elmondta, egyet értenek a Fidesz javaslatával a korhatárt illetően, azzal azonban nem, hogy nemek között diszkriminálnak, hiszen a demográfiai adatok azt mutatják, hogy ma Magyarországon a férfiak lényegesen kevesebb átlagéletkort érnek meg, mint a nők.
– Úgy ítéljük meg, hogy aki ezek között a viszonyok között negyven évet tud igazolni munkában eltöltéssel, az megérdemli, hogy nyugdíjba mehessen, függetlenül attól, hogy milyen nemű- mondta Gőgös Zoltán. A másik ehhez kapcsolódó ügyként a politikus Orbán Viktor miniszterelnök által a napokban kézbesített 1 millió 700 ezer nyugdíjasnak kipostázott igényfelmérő levelet hozta fel.
- Miután pont 1 millió 700 ezer öregségi nyugdíjas van, azt nem értjük, hogy azoknak a járulékosoknak a véleményére, akik például alacsony nyugdíjjal rendelkeznek, miért nem kíváncsi. Miért nem teljes körben van ez az igény felmérés a nyugdíjas korosztályban? Emellett törvényi kötelessége lenne a miniszterelnöknek az-miután ő az Idősügyi Tanács elnöke-, hogy a nyugdíjasokat érintő ügyeket az Idősügyi Tanácsban beszélje meg az érintett szervezetek képviselőivel. Úgy gondolom, hogy a levelezés mellett szakíthatna időt arra is, hogy az idősek képviselőivel találkozzon- mondta Gőgös Zoltán.
Az MSZP Pápai Szervezetének helyi választási programjából négy elem maradt hátra a bemutatásból: az egészségügy, a sport, az oktatás valamint az infrastruktúra-élhető város koncepcióra vonatkozó javaslataik.
Elsőként Grőber Attila az egészségügyi programpontról beszélt. Mint mondta, részletes és szakmailag összetett programpontot sikerült összeállítaniuk, amely három meghatározó alaptevékenységre épül: a gyógyításra, a megelőzésre és az egészséges életmódra. Javaslataik a témában: prevenciós alapot kívánnak létrehozni, mely ösztönző és ingyenes szűrőprogramok indítására és folytatására jönne létre. Megelőzés kapcsán fontosnak tartják, hogy a ciklus végéig összeálljon egy védőoltásrendszer, amelyben a nem kötelező és a nem ingyenes védőoltások támogatását alakítanák ki, emellett fontosnak tartják a veszélyeztetett korosztályúak számára az ingyenes szűrővizsgálatok illetve az onkológiai szűrések bevezetését. Második alapelemként az egészséges életmód kapcsán olyan egészségmegőrző programok, akár napok létrehozását tervezi a párt, melyek a sportolást is népszerűsítik. Fontosnak tartják az életmentő pontok további telepítése mellett egy társadalmi kampány indítását az életmentéssel kapcsolatos közösségi viselkedés megtanítására iskoláskorúak és a felnőtt lakosság körében is. A program egészségügyi pontjának negyedik ilyen alapelemeként az ellátásra szoruló betegek és az idősek ellátása kapcsán a szociális intézmények férőhelyei számának bővítéséről beszélt a polgármesterjelölt, emellett fontosnak tartja a súlyos, gyógyíthatatlan betegek kezelési stratégiájának átalakítását és a hospice házak kialakításának átgondolását. Grőber Attila kiemelten kezelné az egészségügyi dolgozók megbecsültségének növelését és a megbecsültség érzésének növelését emellett már említette a cafeteria rendszer kapcsán a megválasztást követően, hogy decembertől ők is havi 12 ezer forint támogatásban részesülnének.
A programpont utolsó két elemét Szirbek Rita képviselőjelölt mutatta be, aki elsőként a kórházi ellátás rendszerének erősítése kapcsán a progresszivitás elvének betartásáról beszélt.
- Nagyon fontos számomra az, hogy a területi kórház és a súlyponti kórházak szerepe megosztva legyen. Pápa esetében itt van háttérként a megyei kórház és nagyon fontos, hogy a progresszivitás szintjének betartásával ne legyenek párhuzamok. Mi vállaljuk, ha a választásokat követően mi vezethetjük a várost, megerősítjük az együttműködést a kórházzal rendelkező városok vezetői között. Emellett fontosnak tartom a költségtudatosságot, a nappali kórház működtetését, a kúraszerű ellátások preferálást, valamint a járóbeteg szakellátás eszközparkjának erősítését.
Szirbek Rita hangsúlyozta, folyamatos párbeszéd legyen a háziorvosok és kórház között, különböző esetmegbeszéléseket képzel el ezen a téren, valamint a párhuzamosság szintjén jelen van a laborvizsgálatok nagy terhet jelentő költsége, mely elrendelése sok esetben indokolatlan-fejtette ki a képviselőjelölt. Emellett a háziorvosi szerep erősítését és a rendelők felújításának folytatását szeretné.
Sport programpont terén három alapelv hatja át az MSZP helyi politikáját: minél többet sportoljunk, minél nagyobb választék közül választhassunk, illetve meg kell határozni a sportok közötti prioritást a támogatásokat illetően. A következőket javasolják e téren: meghirdetnek egy Sportolj Pápa programot, mely rendszeresen tömegeket mozgatna meg egész napos rendezvényekkel. Támogatói lesznek az NB-s labdajátékoknak, fejleszteni kívánják a hiányzó női sportokat, valamint egy diáksport ösztöndíj rendszer kialakítását tervezik középiskolai és főiskolai, egyetemi szinten.
Oktatás terén kiemelt szerepet kapna az oktatási intézmények felújítása, illetve azok akadálymentesítésének folytatása. Grőber Attila kifejtette, hogy szerintük újra kell gondolni a megyei önkormányzat által fenntartott iskolák fenntartói szerepét.
- Az iskola jóval több, mint a tanulás összessége. Az iskola egy olyan közösség, amelyet ápolni kell, emellett egyes tagjainak a testi-lelki fejlődését is. Ezért egy új program bevezetését javaslom. Ezt a programot Magyarországon ma két néven ismerik: KEKSZ és SAKK. KEKSZ, annyit jelent, mint kreativitás, erőbedobás, közösségépítés és szolgálat. A programnak az a lényege, hogy önkéntesen csatlakozó intézmények, osztályok az itt felsorolt tevékenységek közül félévente három tevékenységet elvégeznek önkéntesen a diákok. Ezt az önkormányzat támogatná anyagilag- mondta Grőber Attila.
A program utolsó pontja az infrastruktúrával és az élhetőbb várossal kapcsolatos javaslatokat tartalmazza. Grőber Attila szerint nem kell a pártoknak Pápán versenyezni abban, hogy ki tud több járdát, ki tud több vízvezetéket kicserélni.
- Azt gondolom, hogy egy olyan felújítási programot kell kidolgozni, amely meghatározza, hogy mikor, hol és milyen ütemben végzünk el akár járdaépítéseket, akár csapadékvíz-elvezetési rendszerek kiépítéséről beszélünk. Emellett tartalmazza a közvilágítás fejlesztését és a „kalandparkok” megszűntetését- idézte dr. Kovács Zoltán polgármestert.
Grőber Attila a sajtótájékoztató végén megköszönte kollégái és azon szakemberek munkáját, akik részt vettek a helyi választási program kialakításában. A képviselő szerint betartották, amit ígértek, őszintén és tisztán az általuk elképzelt programot fogják megvalósítani, amennyiben a választópolgárok bizalmat szavaznak nekik.


 


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!