„Szoptatás- csak 10 lépés! A bababarát út.”- Szoptatás Világnapja 2010


2010-09-18 01:07:30  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Szoptatás- csak 10 lépés! A bababarát út.”- Szoptatás Világnapja 2010 főképe
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Pápai Kistérségi Intézete, Pápa Város Védőnői Szolgálatai és a Jókai Mór Művelődési Központ közös szervezésben tegnap délelőtt 10 órától tartották a Szoptatás Világnapja 2010, „Szoptatás- csak 10 lépés! A bababarát út” című rendezvényt a Jókai Mór Művelődési Központ emeleti előadótermében.
Az alkalmon Nemesné Horváth Csilla kistérségi vezető védőnő köszöntötte a megjelenteket, a szoptató édesanyákat és a várandós kismamákat.
- Augusztus 1. a Szoptatás Világnapja, augusztus első hete a Szoptatás Világhete, melyről ma már 120 országban emlékeznek meg. A hagyományokhoz híven mi is megünnepeljük ezt- bár egy kicsit későbbi időpontban. A szoptatási képességet, mi nők készen kapjuk, velünk születik. Az anyák 98 százaléka rendelkezik vele. Ez a természet törvénye, tehát a legtermészetesebb dolognak kellene lennie, hogy az anyák mellükből táplálják kisgyermeküket. Minden édesanya a legjobbat szeretné megadni várva-várt picinyének, s ez nem más, mint a mellből szoptatott anyatej. A szoptatás lelki táplálékot is nyújt egyben, a köldökzsinór elvágását követően tovább biztosítja anya és gyermeke egységét. Ez egy feledhetetlen élmény a kismamának is! Rengeteg pozitív hatása van a gyermekre. Például: magasabb IQ, ritkább fülgyulladás és egyéb fertőzések, alacsonyabb felnőttkori koleszterinszint, ritkábban előforduló allergia és gyermekkori rák-és cukorbetegség. Lényegében azzal, hogy az édesanya szoptatja gyermekét egy testileg-lelkileg egészségesebb életút alapkövét rakja le. Ezért köszönetet érdemel minden édesanya, aki szoptatja vagy szoptatta kicsinyét, mert egy életre szóló ajándékot ad azzal. Továbbra is működik Pápán a Huszár lakótelepen lévő Kópé Várban és a Vajda Péter lakótelepi Védőnői Tanácsadóban baba-mama klub, melyre sok szeretettel várjuk az érdeklődőket. Az előbbiben kéthetente csütörtökönként 10 és 12 óra között, az utóbbiban pedig minden hónap harmadik csütörtökén fél 10 és 12 óra között tartják a foglalkozásokat- mondta el a kistérségi vezető védőnő.
Nagy Gáborné területi védőnő szavalata után a Bartók Béla Zeneiskola két tanárának csellójátékéban gyönyörködhettek a résztvevők.
Ezt követően pedig Gyimóti Elza Betta gyermekjóga oktató gyermekjóga bemutatóját nézhették meg a kismamák.
Kísérőprogramként az emeleti előtérben testsúly-, vérnyomás- és testzsírmérés, családtervezési és életmód tanácsadás zajlott, valamint az emlő önvizsgálat módját mutatták be makett segítségével.
A délelőtti program hasznos ismereteket, ötleteket adó tapasztalatcserével, kötetlen beszélgetéssel ért véget.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!