Szemléletformálással a fa alapú termékek és az erdei környezet fenntartható használatáért


2010-09-17 22:04:34  | cikk: Babos Petra  | 


A Weöres Sándor Általános Iskolában ma délután két órától kezdődött a „Szemléletformálással a fa alapú termékek és az erdei környezet fenntartható használatáért” című projekt.  A mai alkalmon az iskolából 180 tanuló, 18 csapatban vehetett részt.
- A program kivitelezésének kulcseleme, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdővagyon-gazdálkodási Intézete elkészíti a szükséges pedagógiai programokat, biztosítja a kellékeket, valamint felkészíti az egyes intézményekben a program lebonyolítását felvállaló néhány pedagógust.
A projekt célja, hogy a fiatalokkal megismertesse a fatermékek előnyeit, az erdei környezet használati lehetőségeit, valamint az életben betöltött szerepét. A csapatoknak 9 állomáson kell részt venniük itt az iskolában. A projektnek 9 megfogalmazott üzenete van: a természetet behozhatjuk a városba (faültetés, téli madáretetés), ha összefogunk a szűkebb közösségünkkel (lakókörnyék, munkahely). A helyben növő és helyben felhasznált fa helyben teremt munkahelyet (fűrész-, asztalos- és bútoripar, faház, faszén előállítás stb.). A vadon termő (gyógy)növények, gombák, gyümölcsök és egyéb étkek, mint pl. a méz, a természet ajándékai, amelyek tiszta környezetből származnak, és létrehozásuk nem terheli a környezetet. A természet és a természeti erőforrásokkal való gazdálkodás megismeréséhez támaszkodjon szakemberekre (túravezetők, erdészek, környezeti szakemberek, mérnökök stb.). Az erdőben elszórt szemét nem csak látványnak csúnya, de mérgezi is a természeti környezetet. A fa a 21. század alapanyaga, alkalmas a nagyobb energiaigényű és nem megújuló anyagok kiváltására (épületek, használati tárgyak, csomagoló anyagok). A településkörnyéki erdőkben kirándulni (gyalog, biciklivel, lovon), fotózni környezetbarát és egészséges, valamint segíti a természet megismerését. Az erdőtelepítés hozzájárul a Föld klimatikus egyensúlyához (CO2 megkötés, helyi klíma kiegyenlítése). A természeti erőforrásokat egyszerre kell védeni és hasznosítani.
Tehát a csapatoknak virágot kell ültetniük, különböző anyagokat felismerni, szemetet keresni, rajzolni- mondta el Pulay Róbertné igazgatóhelyettes.
A program azzal zárul majd, hogy versenyt rendeznek intézményenként 2-3 fővel.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!