„A TÉR” életképek és töredékek a Fő tér eseményeiből a Jókai Körben


2010-09-16 21:04:24  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„A TÉR” életképek és töredékek a Fő tér eseményeiből a Jókai Körben főképe
A Jókai Kör ma délután a Somogyi Galériában tartotta soron következő összejövetelét, melynek témája a Fő tér múltja volt. A mai alkalommal Huszár János, Bél Mátyás-díjas helytörténész tartott előadást, melyen a Jókai Kör tagjai olvastak fel ide illő részleteket a város főteréről.

Pápa városa egy szép mondával lopta be magát a magyar történelembe.
Miután a pápa által küldött remekmívű koronával Istvánt megkoronázták, így létrejött a magyar királyság, mely századok alatt a középkori Európa egyik legtekintélyesebb hatalmává vált. Különösen így volt ez Mátyás idejében, aki a monda szerint szép vadászkastélyt építetett a városban, a Fő tér közelében. Ma már tudjuk, hogy az a ház, melyet a város lakói vadászkastélynak néztek, jóval másfél évszázaddal a király halála után épült, de a mondát így is kedvesnek találjuk- mesélte Huszár János helytörténész.
Sok pápai számára köztudott, hogy a vallon zsoldosok a Fő tér keleti oldalán lévő Sztankovászky házban tartották fogva az őrség német és magyar tisztjeit 1600 nyarán. A város főterének képe aztán évszázadról évszázadra változott- tette hozzá az előadó.
- Az én gyermekkoromban a kapuszín felőli oldalon, hétköznapokon a munkanélküliek csoportosultak beszélgetve, vitatkozva. Ha valakinek munkásra volt szüksége, csak ide kellett kijönnie munkást fogadni. Emlékszem még a vasárnapokra is, amikor a Fő tér megtelt iparosokkal és kereskedőkkel. A heti vásárokon nem volt nagy tömeg, de az országos vásárokon alig lehetett megmozdulni. Annyi bizonyos, hogy ilyenkor a Kluge féle kékfestő üzem sátora volt a legnagyobb és a legtekintélyesebb is- mondta el a helytörténész.
Az előadáson szó esett a Lábasházról is, amely fél évszázaddal előbb épült, mint a Nagytemplom. Ez az épület a mai áruház elődje.
- Az egykori pápai belvárosban régen iparosok, kereskedők, pedagógusok és papok laktak. A földműveléssel foglalkozók az Alsóvárosban és a Felsővárosban telepedtek meg. Arra a kérdésre, hogy az 1848-as pesti forradalom híre mikor érkezett Pápára, könnyű válaszolni. Már a következő napon, március 16-án, a kollégium ifjúsága fel is tudott készülni egy komoly forradalmi megmozdulásra. Erre az esti órákban sor is került. Nem ez volt az utolsó tömegmegmozdulás. 1914 nyarán nagy tömeg jelent meg a Nagytemplom előtt, akik követelése a Pápán állomásozó 7-es huszárok tisztjeinek szólt. 1945. március 25-én Pápát légitámadás érte. A Nagytemplom előtt hatalmas kráter tátongott, körülötte pedig holttestek voltak. Megbénult a vasúti közlekedés is. Néhány magyar tiszt dermedten figyelte az eseményeket, majd megkönnyebbültek, s megindultak a parancsnoki kocsi felé, amely hatalmas porfelhőt kavarva vitte őket a Gróf úton keresztül a város keleti oldalán található frontvonalra, ahol 1200 fiatal várta a parancsokat- tette hozzá Huszár János.
- Az előadás folytatását, a Fő tér történetének következő fejezetét rövidesen a valóságban fogjuk átélni, mikor a város főtere szemünk láttára születik újjá- zárta gondolatait a helytörténész.

A kör következő összejövetelét októberre tervezi.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!