Veszélyben a Pedotthon további működése


2010-09-15 23:55:33  | cikk: Tóth Tamara  | 


Negyedik éve működik a Pápai Pedagógus Művelődési Ház Közhasznú Alapítvány, de még soha nem kerültek ennyire nehéz helyzetbe, mint amelyben most vannak: az intézmény forrás híján bezárhatja kapuit. A mai kuratóriumi ülésen az évadindításon túl a megváltozott anyagi helyzet következményeiről és az előrelátható jövőről is tárgyaltak a kuratóriumi tagok. A testület öt fővel működik, mind az öt fő jelen volt a megbeszélésen, így az határozatképes volt. A kuratóriumi ülést az alapítvány elnöke, Schmidt Dezsőné vezette. Az éves állami támogatás 22 százalékát zárolásták, s ez veszélybe sodorta az alapítvány további működését.
- Jelzések voltak arra, hogy az éves állami támogatás teljes összege nem biztos, hogy a rendelkezésünkre fog állni. Jelenleg talán egy hónapra való pénz van az alapítvány számláján. Bízunk benne, hogy a zárolás feloldódik, vagy legalább egy része, és akkor talán az idei évet ki tudjuk húzni. A jövő még bizonytalan - mondta Schmidt Dezsőné.
A pápai Pedagógus Művelődési Ház nagyon pici intézmény, országos viszonylatban is, egy főállású alkalmazottal működik, aki a gazdasági feladatok mellett minden más, az alapítvány működéséhez szükséges feladatot ellát. A költségvetése is kicsi, de van egy olyan rezsi költsége, amelyet nem lehet lejjebb faragni. A költségek közt a legnagyobb kiadást az energiaköltségek teszik ki, hiszen az idős intézmény elavult fűtőtechnikája nem keveset fogyaszt. Schmidt Dezsőné elmondta, a házban működő közösségek közül a legtöbb nyugdíjas korosztályú, s velük szemben tisztességtelen, méltánytalan eljárás lett volna a fűtés visszavonása.
Az alapítvány létrehozója a Pedagógus Szakszervezet. Ők az alapításkor vállaltak a költségvetéséből egy bizonyos összeget, mely összeg négy éve ugyanannyi, nem követi az infláció mértékét. Ezt az összeget általában minden év elején át szokta utalni az alapítvány számlájára, idén azonban valamilyen oknál fogva ez eddig a többszöri megkeresés ellenére sem történt meg.
A kuratórium úgy foglalt állást, hogy egy hét múlva újra összeül, addig tagjai gondolkoznak, hogy milyen módon lehetséges pénzhez jutni. A tagok közül kettőt az önkormányzat delegál, amely az intézmény legnagyobb támogatója is, hiszen jelképes összeget fizet az alapítvány az intézmény bérléséért.
- Tudjuk, hogy próbálnak segíteni, és azt is tudjuk, hogy az önkormányzat ereje is véges, főleg év vége felé. Elég bizonytalanok a költségvetési mutatók, természetesen választások előtt ma senki sem fogja azt mondani, hogy a következő két hónapban mit tud adni. De jó lenne, ha nem kéne a házat bezárni, hiszen sokan használják, sok program van. Ha valami miatt mégis bekövetkezne ez a szörnyűség, akkor tulajdonképpen úgy gondoljuk, hogy vége, hiszen valamit, ami egyszer bezár, nagyon nehéz újra kinyitni -mondta az alapítvány elnöke.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!