Segítség a devizahiteleseknek – dr. Kovács Zoltán a Fidesz javaslatát ismertette


2010-09-15 20:52:55  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Segítség a devizahiteleseknek – dr. Kovács Zoltán a Fidesz javaslatát ismertette főképe
Becslések szerint Pápán 150-200 olyan devizahiteles van, akik az árfolyamváltozások miatt szorult helyzetbe kerültek és akár otthonukat is elveszíthetik, mert nem tudják fizetni a megemelkedett törlesztő részleteket. Nekik is segítséget nyújthat a Fidesz által kidolgozott nyolc pontos vitaanyag, mondta el ma délutáni sajtótájékoztatóján dr. Kovács Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő. A Fidesz múlt hétvégén tartott tapolcai frakcióülésének a devizahitelesek megsegítéséről szóló program kidolgozása volt az egyik fő témája. A képviselő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta a megalkotott javaslat egy vitaanyag, melyet egyeztetni kívánnak a szakmai szervezetekkel, társadalmi szervezetekkel és a bankokkal, majd ezt követően októberben fogják a parlament elé vinni és decemberre már a zárószavazást tervezik ez ügyben.
-Ez a javaslat kizárólag a lakáshitelekre vonatkozik, nem vonatkozik az üzleti hitelekre és azokra a lakáshitelekre, melyek a tulajdonos második vagy harmadik lakását terhelik – emelte ki dr. Kovács Zoltán. A javaslat szerint egyoldalúan nem lehet az ügyfél számára hátrányos módon módosítani a hitelszerződést és megtiltanák az önkényes kamatemelést. A nyolc pontos tervezet tartalmazza továbbá a középárfolyam kötelező alkalmazását, az előtörlesztés ingyenességének biztosítását, a futamidő öt évvel való meghosszabbításának lehetőségét, a tiszta lappal indulás jogának megteremtését és tartós fizetésképtelenség esetén az extra díjak, késedelmi- és büntető kamatok felszámolásának tilalmát. A képviselő utalt azokra a korábbi tervezetekre, melyeket az előző kormány javasolt ennek a problémának a megoldására. Mint mondta, a Bajnai kormány javaslata, - hogy a szorult helyzetben lévő devizahitelesek lakását az önkormányzatok vásárolják meg, hogy bérlőként a lakók bennmaradhassanak – nem volt megfelelő, hiszen az önkormányzatok nincsenek abban a helyzetben, hogy milliós értékű lakásokat vásároljanak, akár százas nagyságrendben.
-A kiskapukat természetesen le kell zárni, hogy csak a ténylegesen szorult helyzetben lévők számára nyújtson segítséget a megalkotandó törvény – hangsúlyozta a képviselő, hozzátéve – ez a javaslat a felelősségen való osztozáson alapszik. Dr. Kovács Zoltán azt is elmondta, a javaslat önálló képviselői indítványként kerül a parlament elé és a többi pártnak lehetősége lesz a módosító indítványok megfogalmazására, a devizahitelesek megsegítésének ügyében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!