Előadás Lovászpatonáról a Várostörténeti Honismereti Körben


2010-09-15 20:42:59  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Előadás Lovászpatonáról a Várostörténeti Honismereti Körben főképe

A nyári szünet utáni első összejövetelét tartotta ma délután a Várostörténeti Honismereti Kör a Várkastély 3. számú termében. A mai alkalommal Fejezetek Lovászpatona község történetéből című előadást hallhatták az érdeklődők Pölöskei István nyugdíjas minisztériumi tisztviselőtől.
Lovászpatona 1350 lelkes község Veszprém megye északi részén, a Bakonyalja és a Sokoró vidékének találkozásánál. A község területe az őskortól kezdve lakottnak tekinthető, bronz-és római kori leletek is előkerültek környékéről. Első írásos emlék 1353-ból származik, amikor Pathona néven emlegették, a szó egy személynévből eredhet, királyi lovászok a jelentése. A középkorban a Pápától északkeletre elterülő vidék legjelentősebb településévé fejlődött. 1405-ben mint mezővárost említik. Legnagyobb birtokosai a Thuri, a Kolos és a Hathalmi családok voltak. Virágzásának a török hadjáratok vetettek véget. 1531-ben felégették, a 16-17. századra elnéptelenedett. 1738-ban került Festetics József tulajdonába, királyi adományként. A település elvesztette korábbi rangját. Később a Somogyi családé lett, majd az Eszterházyak is szereztek itt birtokokat - tudtuk meg Pölöskei Istvántól.
A településen sok értékes műemlék található, mint például az evangélikus templom, a Somogyi-kastély és a római katolikus templom.

A kör október 20-án tartja soron következő összejövetelét, melyen a pápai Gróf Esterházy Kastély- és Tájmúzeum jelene és jövője lesz a téma. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!