A nép barátai voltak-táblát avattak a városban működő egykori szerzetesrendek emlékére


2010-09-12 21:03:57  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A nép barátai voltak-táblát avattak a városban működő egykori szerzetesrendek emlékére főképe
Táblát avatott ma Pápa Város Önkormányzata az egykori Ferences rendház Kígyó utcai homlokzatán a városból 1950-ben elhurcolt ferences testvérek és a többi pápai szerzetesrend tagjai emlékére. A rendezvényen részt vett Fr. Magyar Gergely, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tartományfőnöke, dr. Hermann István, az Oktatási, Kulturális és Vallási Bizottság elnöke, Koncz Asztrik, a Betegápoló Irgalmas Rend képviselője, Bakos Rafael, a Karmelita Rend képviselője, a Karmelhegyi Boldogasszony Segítő Nővérei Rend tagjai és Pápa város képviselőtestületének több tagja is. A pápai Szent Cecília kórus előadása után dr. Hermann István mondott avatóbeszédet, melyben felidézte a magyarországi szerzetesrend ’50-es évekbeli helyzetét, hangulatát, elszántságát és az azt követő jövendő bizonytalanságát.

– A szerzetesrendeket a baloldali sajtó gyakorlatilag 1945-től folyamatosan támadta. Sorsukat az Elnöki Tanács 1950.évi 34. számú törvényerejű rendelete pecsételte meg és megszüntette a rendek működését. A nép barátai voltak. A ferences atyák olyan fontos egyház-és művelődéstörténeti hivatást töltöttek be Pápa város történelmében, amely pótolhatatlan, és amely az 1950-es szétszórtatásakor tragikus módon szakadt meg. Ezért is csatlakozott örömmel Pápa Város Önkormányzata a kezdeményezéshez hogy emléktáblát helyezzünk el a városból elhurcolt ferences testvérek és a többi pápai szerzetesrend emlékére- mondta az önkormányzati képviselő.

Megkérdeztük Fr. Magyar Gergelyt, milyen sorsot szán a rend az omladozó rendház épületének? A tartományfőnök azt felelte, pénzbeli kárpótlást kértek a magyar államtól, de a Műemlék Hivatal nem engedi a helyrajzi szám kettéosztását, a rend pedig nem tervezi városba való visszatérését. Ennek ellenére tudják és látják, hogy az épület jelenlegi állapota szégyenfoltja mind a városnak, mind a rendnek - fogalmazott a tartományfőnök. A táblaállítás apropója a 60. évforduló, célja, hogy felhívják a figyelmet a rend működésére és az emlékezés fontosságának hangsúlyozása.
Ezt követően Fr. Magyar Gergely és dr. Hermann István felavatta a emléktáblát, majd a tartományfőnök megszentelte azt. 19 órakor szentmise kezdődött a templomban, szentbeszédet mondott Fr. Magyar Gergely.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!