Az antifasizmus nem jobb-és baloldaliság kérdése


2010-09-11 22:54:08  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Az antifasizmus nem jobb-és baloldaliság kérdése főképe
Harmadik alkalommal gyűlt össze beszélgetésre a Petőfi Asztaltársaság, mai vendége dr. Iványi Gábor lelkész volt. A Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora hat évvel ezelőtt állítatott egy táblát a Vasútállomás főbejáratához, emlékeztetőül a második világháború borzalmaira, különösképpen a Holocaustra, a mintegy 500 ezer deportált magyar zsidóra. A tábla alatt azonban a hat év alatt egyszer sem lógott koszorú, s alóla a kampót is elvitte valaki. A Petőfi Asztaltársaság a mai nappal pótolta ezt, s koszorú elhelyezésével emlékezett az áldozatokra. A koszorúzást megelőzően Kerecsényi Zoltán ügyvivő mondott emlékező beszédet, melyben hangsúlyozta, kötelez bennünket a mártírok százezreinek emléke. Mint mondta, határozottan ki kell állni minden demokratának, hiszen az antifasizmus nem köthető oldalhoz.
- Legyen a ti igenetek igen, és a ti nemetek nem!- idézett a Bibliából, majd így folytatta - az antifasizmus nem jobb- és baloldaliság kérdése! Rajtunk is - minden magyar és pápai polgáron - múlik, hogy közéletünket eltávolítsuk azoktól az eszméktől, amelyektől az emberiség már oly sokat szenvedett. Az antifasizmus a humanista ember alapvető erkölcsi értékeinek fontos része - mondta Kerecsényi Zoltán.
Az ügyvivő szerint akkor lesz csak igazi demokrácia, ha társadalmunk tagjainak elsöprő többsége antifasiszta mentalitású, és jogi eszközökkel tiltani kell az antiszemita eszmék terjedését, az olyan jellegű jelképeket, rendezvényeket.
Grőber Attila narrátor a beszélgetés előtt elmondta, nagyon értékes és fontos embernek tartja dr. Iványi Gábort. Úgy fogalmazott, sok olyan gondolata van, melyekkel ő maga is egyetért.  A beszélgetés során sok érdekes témára kérdezett rá Grőber Attila, szóba került többek között a metodista egyház, a mai Magyarország helyzete, a magyarok által alkotott istenkép, a cigányozás kérdése, állam és egyház elválasztása és Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor személye is, hiszen valamikor a lelkész adta össze Orbán Viktort feleségével és keresztelte meg első két gyermeküket.
A lelkész a beszélgetés során kifejtette, miért sántít teológiailag az a kifejezés, hogy Isten a történelem ura, mely kifejezés már a törvénykezésbe is belekerült. Dr. Iványi Gábor szerint eleve igaz, hogy Isten mindennek az ura, de a világot úgy teremtette - a Biblia és a teológiai nézetek szerint -, hogy abban az ember legyen az Úr, és a Földön próbálja meg az ember, hogy milyen lenne, ha ő lenne Isten.
- A világ egy kicsit így néz ki és nem úgy, ahogy Isten igazgatta. A középkor felerősíti azt a gondolatot, amit a zsidóság fogalmaz meg, hogy úgy kell élni az embernek, mintha nem lenne Isten. A zsidóságban ez úgy fogalmazódik meg, hogy elhibázott döntéseket hoz az, aki azért tesz mindent, mert reménykedik abban, hogy Istentől valamilyen jutalmat kap érte cserébe. Nekünk úgy kell élnünk és dolgoznunk, mintha Isten nem lenne - mondta a lelkész.
Dr. Iványi Gábor kifejtette, a döntő kérdés az, hogy rajtunk hogyan tükröződik mindaz, amit elvárnánk egy pozitív Istentől. Ha tagadunk egy istenképet azért, mert azt gondoljuk, hogy nem törődik a világgal, nem tart lépést azzal és nem lehet rá számítani, akkor tessék ellen-istenképet készíteni, legyünk egymással szolidárisak és a teremtett világ különféle értékeivel.
- Azt gondolom, hogy a Biblia egyik legmeghatározóbb üzenete az, hogy az ember legyen nagykorú. Nem lehet az Isten mögé bújni, politikailag sem. Nem lehet azt mondani, hogy Isten kegyelméből kormányozunk. Nem, emberek választanak, a választás eredményeként kapunk felhatalmazást, melynek vagy megfelelünk, vagy nem. Vagy megértették, vagy félreértették szándékainkat, ebben a helyzetben felnőtt módon felelősséget kell vállalni és nem elhárítani másra a problémákat, meg kell felelni a kihívásnak - vélekedett a rektor.
A lelkész több téma során is visszatért erre az okra: a magyaroknak különleges betegsége, hogy nem vállalnak felelősséget, s ehhez párosul az évek óta tartó felelőtlen népbutítás és az ötven év lemaradásunk. Mint mondta, mindenkinek meg van a képessége az előítélet-gyártásra, de fontos, hogy magunkban tartsuk azt. Az, hogy Auschwitz bekövetkezett, nem Isten erőtlenségének a jele, nem a történelem urának a tehetetlensége, hogy mindez bekövetkezett, nem felelőtlen, gyenge apánk van, hanem mi vagyunk egymás elviselhetetlen testvérei. Erről az emberi gyengeségről szól az is, ahogy ma az ország kinéz - vallja a rektor.
Dr. Iványi Gábor szerint fontosak ezek a beszélgetések. Úgy fogalmazott, függetlenül attól, hogy van-e látszólagos eredménye, beszélgetni kell. A lelkész úgy véli, majd később lesz gyümölcse a beszélgetésen elhangzottaknak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!