19 éves a független Örmény Köztársaság


2010-09-11 22:46:02  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


19 éves a független Örmény Köztársaság főképe
Az Örmény Köztársaság kikiáltásának 19. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést rendezett a Pápai Örmény Kisebbségi Önkormányzat ma délután az Edvy Malom Fogadóban. A rendezvényen részt vett az Országos Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Szarkiszján Ádám és több városi önkormányzati képviselő is.  Keller Ludmilla, a helyi önkormányzat elnöke köszöntötte a rossz idő ellenére szép számban megjelent emlékezőket.
- A választási ciklus négy évének utolsó összejövetele a mai, gyorsan elrepült ez a négy év. Az önkormányzatunk nem tudta volna Önök nélkül megvalósítani célkitűzéseit: bekapcsolódni a város kulturális vérkeringésébe, megismertetni az érdeklődőket az örmény kultúra jeles képviselőivel, művészeivel, az örmény nép szokásaival, örömeivel, bánataival - mondta az elnök.
Szakács Izabella szavalatát követően Rádi Róbert, a Művelődési Osztály vezetője tartott emlékező beszédet, melyben felelevenítette azt az utat, melyet az örmény nép járt be a köztársaság kikiáltásáig. Beszédében szólt az örmény nép eredetéről, történelméről, vallási üldöztetéséről és függetlenségi törekvéseiről is.
-1991.szeptember 21-én valósággá vált az örmény nép évszázados álma: lett szabad, független hazája, saját kormánya Örményországnak. Az a kis nép, mely a sok évszázadok rabsága alatt is mindvégig megőrizte identitását és a keresztény valláshoz való ragaszkodását, ma is büszkén tekint a jövőbe. Egyre fejlődő gazdasága, külvilági kapcsolatai, művészei és a földeken dolgozó egyszerű emberek tovább erősítik elődeik országába, a kereszténységbe vetett hitét és gazdagítják történelmük dicsőséges napjait - mondta az osztályvezető.
Az emlékező beszédet a Tigran Trio varázslatos hangzású kétrészes előadása követte, melyben többek között örményországi népdalfeldolgozások hangzottak el. Az udvaron lehetőség nyílt belekóstolni az örmény gasztronómia különleges világába is.

Képek:

Az örmény nép ősi kultúrával rendelkezik. Időszámításunk óta elsőként az örmény állam volt az, amely a IV. század elején, 301-ben elfogadta a keresztény vallást és azt államilag bevezette.  Sajnos ezt követően évszázadokon át az örmények nem tudták fenntartani függetlenségüket, mivel egyfelől a perzsa Irán, másfelől a török megszállása alatt voltak.
A XX. század elején, 1915-ben történt örmény genocídium volt a század első tragédiája, melyet a törökök vittek végbe az örmények ellen. Ezt a szörnyű eseményt követően 1918. május 28-án Örményország kikiáltotta a független köztársaságot.
Sajnos a nagy csaták és feszültségek miatt 1920 őszén Örményország a Szovjet Birodalomhoz csatlakozott, így függetlenségét elvesztette.
1991-ben létrejött a második független köztársaság. Az 1991. szeptember 21-i népszavazáson 2 millió 43 ezren voksoltak a nemzeti állam mellett, így szeptember 23-án Örményország Legfelsőbb Tanácsa az országot függetlenné nyilvánította.
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!