55 éves érettségi találkozó a Petőfiben


2010-09-11 17:49:54  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


55 éves érettségi találkozó a Petőfiben főképe
A Petőfi Sándor Gimnáziumban 1955-ben érettségizett IV. A osztály ma délelőtt tartotta 55 éves találkozóját a jelenlegi Petőfi Sándor Gimnázium falai között.
Az iskola jogelődje az 1864-ben alapított irgalmas rendi Ranolder Intézet. Római katolikus leánylíceuma és tanítónőképző intézete az államosítás után a város első leánygimnáziumaként folytatta munkáját. Kezdetben az egykori zárda épületében maradt az államosított iskola. 1952 alapvető változásokat hozott Pápa város oktatásügyében. Az addig a Dunántúli Református Egyházkerület által fenntartott, nagy múltú Református Gimnáziumot államosították. Nemcsak a gimnázium helye, hanem neve is megváltozott ebben az évben: felvette a Petőfi Sándor Állami Általános Gimnázium nevet.
- Első osztályba, 1951-ben még a Zárda épületébe jártunk, majd 1955-ben a mai Református Gimnáziumban érettségiztünk. Harmincketten jártunk ebbe a tiszta lány osztályba, osztályfőnökünk azt mondta, harmincketten vagyunk, mint a szerencsétlen pakli - mesélte Jávori Kornélia.
- Szívesen emlékezek vissza erre a négy évre, jó osztály voltunk, bár én nagyon nem szerettem iskolába járni, viszont jó tanuló voltam. Kedvenc tanárom Földesi Margit, orosz szakos tanárnő volt, aki rendkívül szigorú, de jó nyelvtudású ember volt. Szívesen gondolok vissza a Lillafüredre tett kirándulásunkra, amikor osztályfőnökünk Miskolc felé közeledve azt mondta, hogy mindenki csukja be a szemét és csak akkor nyithattuk ki, amikor már odaértünk. A Palota Szálló egyszerűen csodálatos látvány volt. Én később itt dolgoztam is, sőt még nászútra is ide jöttünk - tette hozzá az osztály egyik tagja.
- A mai találkozóra tizenöten tudtunk összejönni. Sajnos tanárink közül már csak Csekőné Harsányi Piroska történelem tanár tudott eljönni. Az ötödik találkozót és az ötven évest tartottunk meg, közben 45 évet kihagytunk, úgyhogy most nagyon jó újra találkozni mindenkivel. Bevallom őszintén, van egy-két arc, akit nem tudok megmondani, hogy ki is valójában. Remélem, öt év múlva újra találkozunk mindenkivel - mondta el a szervező, Jávori Kornélia.
A jó hangulatú osztálytalálkozó az iskolában egy rövid filmvetítéssel kezdődött, majd az 55 év eseményeinek megbeszélésével, és ebéddel zárult a Várkertfürdő Éttermében.

Az osztály tagjai:
Bakonyi Erzsébet, Baráth Ilona, Berkes Irén, Eisler Ilona, Fülöp Mária Margit, Győri Mária, Ihász Júlianna, Jávori Kornélia, Kalmár Erzsébet, Kárász Edit Anna, Maller Erzsébet, Murai Róza Magdolna, Nagy Erzsébet, Neupor Magdolna, Pámer Erzsébet, Pávai Erzsébet, Répási Magdolna, Sándor Jolán, Sinkó Elza, Szalay Ágnes, Szecsődi Borbála, Tóth Ida, Tóth Mária, Vilverger Erzsébet, Vincze Katalin, Tima Karolin és Veinverl Margit. Osztályfőnök: Süttő Kálmán.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!