Megkezdődött a munka a Munkácsyban


2010-09-09 20:27:03  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Megkezdődött a munka a Munkácsyban főképe
A múlt keddi projektnyitó után ezen a héten már meg is kezdődött az építkezés a Munkácsy Mihály Általános Iskolában. Az építési területet és az iskolát palánk választja el egymástól, a balesetveszély elkerülésére, a Harmadik utca felől pedig szintén palánk zárja le az építésbe bevont területet a járókelők elől. Itt tartott ma sajtótájékoztatót az intézmény igazgatója, Egyházi Viktorné és Rabi István, a projekt létesítményfelelőse.
- A Pápa Munkácsy Mihály Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése című projekt keretében megvalósítandó beruházás összköltségvetése közel 520 millió Ft, ebből 462 millió Ft-ot meghaladó összeg a támogatás. A kivitelezésre kiírt pályázatot a Munkácsy 2010 Konzorcium nyerte el, a munkálatokat pedig már meg is kezdték – adott tájékoztatást Rabi István, hozzátéve - a konzorcium pápai és Pápa környéki építőipari cégekből alakult, s bár a nevük ezúttal más, a Mező építkezésén már bizonyított ez a kivitelezői csoport.
Az építési munkák három szakaszban zajlanak majd. Az első építési szakaszban az új épületrészeket készítik el és ehhez kapcsolódva a már most építésbe bevont három tantermet újítják fel, emellett a tornateremhez csatlakozó földszintes épületrészt emeleti szinttel bővítik.
-Az első építési ütem nagyobbrészt új építésből áll, kisebb részben felújítást tartalmaz. A meglévő iskolaépület bővítésével egy teljesen zárt belső udvart alakul ki, tizenkét tanterem készül el, ebből három felújított és kilenc új építésű lesz, valamint elkészül az iskola központi terét jelentő aula is, az emeletráépítési részen pedig a nevelőtestületi irodák kapnak helyet. Mindezek a munkálatok jövő év tavaszára fejeződnek be – mondta Rabi István. Az első építési szakasz elkészültekor, az iskola a jelenleg használt részből átköltözik az új épületrészbe – a tervek szerint a tavaszi szünetben – és megkezdődik a második építési ütem, melynek keretében a meglévő épületrészek teljes körű felújítása történik meg.
-Az elválasztó palánkok maradnak, de az építők átmennek a túlsó oldalra, a diákok pedig erre a területre költöznek – ismertette a terveket a létesítményfelelős. A felújítás nyílászárócserét, a korszerű hőtechnikai előírásoknak megfelelő homlokzatvakolást, a falak utólagos vízszigetelését, a vizesblokkok felújítását, az épületgépészeti berendezések cseréjét, a gyenge- és erősáramú rendszer kiépítését, az épület akadálymentesítését és a tetőszerkezet teljes felújítását jelenti.  Ezek a munkák a tervek szerint legkésőbb jövő nyár végére elkészülnek. A tanév végén megkezdődik a projekt harmadik építési szakasza is, mely a sporttelepnél lévő iskolaépület akadálymentesítését tartalmazza. A projektben az építési munkálatok mellett jelentős összegű eszközbeszerzésre is van lehetőség, így a megszépült környezet mellett jobb színvonalú oktatás is biztosítható majd az intézményben – tette hozzá Rabi István. Az igazgatóasszony elmondta, bár tartottak attól, hogy párhuzamosan zajlik az építkezés a tanévvel, az első napok tapasztalatai jók, a tanévkezdést nem zavarták a megkezdődő munkálatok és az építésbe már most bevont három tantermet is tudták pótolni.
-Az emeleten három nagy tantermünk van, ezek közül kettőt kettéválasztottunk, így ugyan a 22-23 fős elsős osztályoknak némileg korlátozódott a mozgástere, de két osztály elhelyezése megoldódott. Egy osztály maradt csak, aminek nem tudtunk termet biztosítani, de segítségünkre sietett a Szent Benedek Plébánia, apát úrtól megkaptuk a hittantermet, így ezt az osztályt is el tudtuk helyezni. Most nincsenek szaktantermeink, hanem minden osztálynak van egy terme. Ez a nagyobb eszközigényű tantárgyak esetében a pedagógusoknak kicsit nehezebb, viszont a diákoknak nem kell vándorolniuk a tantermek között – összegezte az átszervezéseket Egyházi Viktorné. Az igazgatónő azt is elmondta, a tanítás rendje nem változott, délelőtt vannak a tanítási órák, délután pedig a napközi. Az első napok tapasztalatairól kifejezetten pozitívan nyilatkozott.
-Mivel a diákok egy tanteremben vannak, sokkal kevesebb a szünetekben a fegyelmezetlenség, így sokkal nyugodtabb tanévkezdés áll mögöttünk. A tanítást a munkálatok nem zavarják, ha a gyerekek megfelelően motiváltak nem arra figyelnek, hogy a palánk túloldalán mi történik éppen – mondta és mosolyogva hozzátette - egy nyolcadikos diák  megszólított „igazgató néni, nem lehet kimenni, segíteni?”
A projekt eredményeképpen a következő tanévtől korszerű, huszonnégy tantermes iskola várja majd a Munkácsyba járó diákokat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!