Újabb kezdeményezések a civileknél


2010-09-03 11:58:54  | cikk: mo  | 


Újabb kezdeményezések a civileknél főképe

Új szolgáltatásokkal, rendezvényekkel, kezdeményezésekkel bővíti tevékenységét a 2007-ben alakult Civil Háló Szövetség. Baloghné Uracs Marianna, a szervezet vezetőségi tagja mai sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a szövetség egyre gyarapodik a regisztrált civil szervezetek számát illetően, mindez magával hozza a Civil Háló Szövetség tevékenységi körének bővülését. Az elmúlt időszakban 4 szakmai és 2 működési célú a Nemzeti Civil Alaphoz benyújtott pályázat végzett sikeresen. Így a szövetség két munkaszervezete, a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány (PAMMA) és a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete által benyújtott pályázatokra mintegy 12 millió forintot nyert a szervezet.

Csiténé Teslér Viola civil koordinátor elmondta, a tagszervezetek számára továbbra is nyújtanak pénzügyi, munkajogi és pályázati tanácsadást, folynak a kiscsoportos konzultációk és zajlik a pályázatfigyelés. Újdonság azonban a Civil Akadémia szervezése, melynek keretében a jövőben előadásokat tartanak közérdekű témákban, az első akadémián a Fő tér rekonstrukciója kerül előtérbe. A koordinátor arról számolt be, hogy a jövőben kiadnak egy a JMK kiadványához hasonló programfüzetet, melyben a civil szervezetek programjait publikálják havi rendszerességgel.

A korábban elindult kistérségi civil mentorszolgálat létrehozását a Pápai Kistérség - meglehetősen nagy - mérete, és a településeken működő szervezetek elszigeteltsége indokolta. Orbán Zsuzsanna civil mentor azt hangsúlyozta, a korábbi tapasztalatok szerint az itt működő szervezetek nem tudják megfelelően kiaknázni lehetőségeiket. A mentorszolgálat helyszíni tanácsadással segíti a tagszervezetek munkáját jogi, munkaügyi, szervezetalapítási, pályázatírási és egyéb felmerülő témákban.

Palkovicsné Vass Ibolya ifjúsági asszisztens a Civil Háló Szövetségen belül létrejött ifjúsági munkacsoport terveiről számolt be. Kiemelte, fontos cél a diákok, szakemberek, civilek és intézmények munkacsoportba történő bevonása, velük közösen az ifjúsági stratégia elkészítése, ifjúsági honlap elkészítése, közösségi akciók, rendezvények megvalósítás. Az ifjúsági asszisztens úgy fogalmazott, álmuk egy ifjúsági ház létrehozása Pápán. Terveik között szerepel a fiatalokat megszólító programok szervezése. Ilyen volt például a lovászpatonai ifjúsági vetélkedő augusztus 27-én. A továbbiakban szerveznek előadásokat a középiskolákban és zenés sportrendezvényt a Sportcsarnokban.

A 2010/2011-es évadban megkezdte tevékenységét az ún. érdekérvényesítés munkacsoport. Meizner Tibor érdekérvényesítési munkatárs bemutatta az egység munkáját. Elmondta, a munkacsoport legfontosabb feladata, hogy segítséget nyújtson abban, hogy a civil szervezetek támogatókat találjanak. Eközben foglalkozik azokkal a kérdésekkel is, hogy miért jó egy vállalkozásnak, ha helyi szervezeteket támogat. Mindezt egy kiadványban foglalnák össze. Meizner Tibor elmondta azt is, tervezik az ifjúsági kérdések és a zöld ügyek beépítését az oktatásba. A munkacsoport két rendezvényre készül, melyekkel kapcsolatosan a munkacsoport képviselője nem árult el részleteket, csupán annyit tudhatunk ezekről, hogy lesz egy ősszel és egy tavasszal...

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Jókai Mór Művelődési Központ kezdetektől feladatának tekintette a civil szervezetek támogatását, a velük való együttműködést. Veszpréminé Turtsányi Valéria igazgató azt hangsúlyozta, a továbbiakban is támogatja a Civil Háló Szövetség munkáját, és fontosnak tartja, hogy mind infrastruktúrában, szervezőmunkában és kapcsolati tőkéjének áthagyományozásában együttműködjön a civilekkel.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!