Baloldali alternatíva, rendszerszemléletű gondolkodás


2010-09-03 09:40:56  | cikk: Tóth Tamara  | 


Gőgös Zoltán sajtótájékoztatón közölte, hogy a Választási Bizottság hivatalosan regisztrálta az MSZP jelöltjeit, így megkezdték nyolclépéses programjuk bemutatását. Előtte azonban kommentálta a napokban megjelent sajtóhíreket. Gőgös Zoltán a Jobbik polgármesterjelöltjéről úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt húsz évben soha nem történt még ilyen és Pápa demokratikus történelmében példátlan eset, hogy egy hivatalos polgármesterjelölt akasztással fenyegessen bárkit.
- Én azt gondolom, hogy ezen nagyon el kell gondolkozni Pápa demokratikus érzelmű polgárainak, hogy szabad-e olyan jelöltekre szavazni, aki ilyen nyilatkozatot tesz. Erre még nem volt példa. Függetlenül attól, hogy milyen értelemben tette azt a kijelentését, el kell határolódni. Arra sem nagyon volt példa korábban, hogy nemzeti ünnepeinket ne együtt ünnepeljük. Ez is egy nagyon rossz gyakorlat, amely a demokratikus berendezkedéstől távol áll. Én úgy vélem, nemzeti ünnepeinken a közösség szellemében kell eljárni, ezért nem helyes, hogy azokat az ünnepeket bárki is saját méltatására vagy különállásának demonstrálására használja-mondta Gőgös Zoltán.
Grőber Attila, az MSZP pápai polgármesterjelöltje hangsúlyozta, innentől kezdve a legfontosabb céljuk, hogy a választási programjukat bemutassák és elmondják, hogy melyek azok az alapelemei, amelyekkel alternatívát kívánnak mutatni a választópolgároknak. A program első két pontját ismertette a polgármesterjelölt. Elsőként az idegenforgalom és turisztika kérdésével foglalkozott. Mint mondta, személyes meggyőződése, hogy rendkívül fontos része a város életének és akár kitörési pontja is lehet, de önmagában nem elegendő elem.
– Rendszerszemléletű gondolkodást kíván a XXI. század és Pápa városa is. Ez egy puzzle, amelynek vannak egymáshoz illeszkedő elemei, mint az oktatás, idegenforgalom, munkahelyteremtés. Ha ezeket jól illesztjük egymáshoz, a végén egységes képet fog adni-mondta Grőber Attila.
Legfontosabb javaslataik az idegenforgalom fejlesztésére a 2010-2014-es ciklusban: első magyar űrhajós emlékmúzeum létrehozása, új múzeumi struktúra kialakítása, mely egységes szerkezetet jelent, kiemelt helyszínekkel, régi és új elemekkel. Új elemnek javasolják létrehozni a pápai malomipar történelmét bemutató múzeumot a felújítandó Hantai malom épületében, a középkori céhes mesterségeket bemutató múzeumot, és a textilipar ipartörténeti múzeum kialakítását is fontosnak tartják.
- Ha a következő ciklusban mi fogjuk vezetni az önkormányzatot, akkor kezdeményezni fogjuk, hogy a Textilgyárat ipari műemlékké nyilvánítsák. Emellett fontos, fő eleme a programunknak a Pápai Húsgyár, mely nem véletlenül azt a nevet viseli, hogy 1913. Kft. 2013-ban lesz száz éves, ezért kezdeményezzük, hogy az évet a Pápai Hús évének nyilvánítsák és rendezvénysorozattal ünnepeljük száz éves működését.
Fontos része a programnak a Kossuth utca felújításának kérdése, a Zsinagóga felújítása, de minimum állagmegőrző rekonstrukciójára van szükség. Két ponttal nem kampányolnak, hiszen azok már elnyert, viszont általuk is támogatott pályázatok voltak: továbbra is fontosnak tartják a Fő tér rekonstrukcióját és a Várkertfürdő fejlesztését. Grőber Attila azt mondta, ha ezek megvalósulnak, akkor a ma is működő Tourinform irodát oly módon kell átszervezni és átalakítani, hogy félnapos és egész napos programokat kínáljon az ide érkezőknek.
Második pontjuk a gazdaság és munkahelyteremtés. Szeretnék csökkenteni a munkanélküliséget a városban, és a városból eljáró munkavállalókat visszacsábítani.
- Felül kell írni a Matolcsi-elvet. A fürdőturizmust támogatjuk, de túl nagy a környék konkurenciája, így nem ölhetjük bele minden forrásunkat. Átalakítjuk és fejlesztjük az Ipari Parkot, hiszen az infrastruktúrája rendkívül rossz állapotban van, szeretnénk, ha nagyobb cégek is idetelepülhetnének. Harmadik javaslatunk, újjá kell éleszteni a tradicionális pápai textilipart. Ez sok munkaerőt tud foglalkoztatni és profitot is termel-részletezte a polgármesterjelölt.
Grőber Attila úgy látja, Pápának részt kell vennie a most induló győri Audi-programban és a szakképzés rendszerét át kell alakítani, igazítani kell azt a munkakövetelményekhez.
Gőgös Zoltán az élelmiszeriparral kapcsolatos programpont kapcsán vette át a szót. Mint mondta, ez a térség egy agrárvidék, és az ország egyik legnagyobb állattartó bázisa. Úgy gondolja, a Húsgyárhoz hasonló összefogással újjá lehetne éleszteni a tejipart is, mivel ennek is meg van a tradíciója a városban.
- Mi annak idején azért jöttünk vissza a főiskoláról, mert volt hova visszajönni. Ha nem teszünk valamit ezért a városért, akkor nem fognak visszajönni az itt egyébként kitűnő középiskolákból nagyobb városokba egyetemre átjáró emberek. Én úgy gondolom, hogy ez legyen a fő szempont: a városban lévő szellemi kapacitás itt tartása, a város visszavár jelszóval. Az én korosztályom ezért sírja vissza a nyolcvanas éveket, mert tudtuk azt, hogy megyünk egyről a kettőre- hangsúlyozta az MSZP helyi elnöke.
Grőber Attila szerint, ha a következő ciklusban nyolcszáz munkahelyet sikerülne teremteni, az a szolgáltatóiparban plusz kétszáz főt jelentene, és több mint 3 százalékkal csökkenne a munkanélküliség. Ha követik a programot, akkor mindez megvalósulhat.
Az MSZP pápai szervezete jövő hét hétfőtől lakossági fórumokon is ismerteti programját.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!