"Fotelos gyűjteményekkel" hódol szenvedélyének - beszélgetés Győry Endrénével


2010-08-31 21:07:23  | cikk: mo  | 



Győry Endréné néprajzi, népművészeti gyűjteménye nem ismeretlen a pápaiak előtt, s főként azóta nem, mióta Pápa Város Önkormányzata – felismerve a gyűjtemény több szempontból is jelentős voltát – 1992-ben megvásárolta az akkor nehéz helyzetbe jutott családtól, hogy aztán közkinccsé tegye az egyik városi galériában, történetesen a Hollósy Simon Galériában. Így a közel 10000 darabos Győry-gyűjtemény, amely szebbnél szebb és különlegesebbnél különlegesebb néprajzi, tárgyi emlékekből, kerámiákból, iparművészeti tárgyakból és gyermekjátékokból áll, ma már bárki számára megtekinthető Pápán.

A gyűjtés azonban 1992-ben nem fejeződött be. A Győry család nem hagyott fel e csodálatos szenvedélyével. 1992 után, amikor a család sorsa ismét jobbra fordult, Győry Endréné újra hódolni kezdett szenvedélyének. Gyűjteményét ezúttal teáskannákkal, csipkekülönlegességekkel, díszes zsebkendőkkel és bizsukkal bővítette és teszi ezt mind a mai napig. Ennek kapcsán kerestük fel otthonában Győry Endréné Éva nénit, aki boldogan vezetett körbe lakásában és a ház padlásán, mely önmagában is egy kiállításnak ad helyet, Éva néni több évtizedes tevékenysége sűrűsödik össze néhány négyzetméteren.

Győry Endréné Abonyi Éva már a középiskolában különös érdeklődést mutatott a népi mesterségek iránt. A pápai Ipari Leányiskolában politechnikát tanult, melynek keretében a népi hímzés fortélyaival is megismerkedett. Néprajz és múlt iránti szenvedélye innen datálható. A gyűjtemény első darabjaira 1962-ben tett szert, bátyjától három hódmezővásárhelyi vázát kapott ajándékba – így kezdődött Győry Endréné gyűjtőtevékenysége, melyben később a családtagok is aktívan részt vettek, a gyűjtemény pedig folyamatosan bővülhetett.
Később dr. Mithay Sándor egykori múzeumigazgató szakmai segítségével ez a gyűjtőmunka még szakszerűbbé és rendezettebbé vált, a tárgyi emlékek gyűjtőkartonokra kerültek, leltár készült róluk.

A ’90–es évek elején nehéz időszak köszöntött a családra. Arra kényszerültek, hogy az oly nagy szenvedéllyel gyűjtött tárgyaktól megváljanak. A város képviselőtestülete ekkor döntött úgy, hogy megvásárolja a Győry-gyűjteményt, melynek anyagából időről időre kiállításon mutatja be a legszebb darabokat.

A hullámvölgy után aztán ismét kecsegtető időszak jött a Győry család életében. Éva néni felújította kapcsolatait, férjével felkereste a népművészet mestereit, s újra bővíteni kezdte a megcsappant gyűjteményt.

- A második gyűjteményben gyönyörű kerámia-anyag van, például a közismert korondi fazekasok munkái, vagy amire nagyon büszke vagyok, a sümegi és a tüskevári kollekció.  

És a gyűjtés nem fejeződött be…

- A teáskannákat már korábban elkezdtem gyűjteni. Ami most újdonság, én úgy hívom, „fotelos gyűjteményeim” vannak, melyeket egy-egy dobozban tudok tárolni, mégis válogatottan szépek és nagy-nagy örömet okoznak.

- Mi mindenre kell gondolni?

- Elsősorban apró textilekre. Gyönyörű a csipkegyűjteményem, mindenféle csipke képviselteti magát a gyűjteményben. Csodálatos zsebkendőgyűjteményem van és még valami, amit nem tudom, hogy másnak is lenne…a bizsugyűjteményem. Én is voltam fiatal, nekem is voltak ékszereim, amiket aztán elraktam, és mire észbe kaptam, már komplett bizsugyűjtemény lett belőlük. Az Art Decotól, a Biedermeieren keresztül a napjainkban fellelhető bizsukig, minden megtalálható.

- Mik a jövő tervei? Úgy tudom, hogy felmerült egy budapesti kiállítás lehetősége…

- Ez még nagyon képlékeny, nem is szeretnék sokat elárulni a dologról. Meglátogatott a Vendéglátóipari Múzeum igazgatója – már régóta vajúdik ez a látogatás – és roppant mód tetszett neki a teáskanna gyűjteményem. Azt mondta, átgondolja, és amennyiben lesz rá lehetősége és körvonalazódik egy koncepció, jelentkezni fog. Szóval ez még nagyon embrionális állapotban van, nem is akarok róla többet mondani.

- Mire vágyik még Éva néni?

- Azt szeretném elérni, ha egy kicsit rendeződik az ország és a város jövője, hogy a Győry-gyűjtemény legszebb darabjait állandó kiállítás formájában tekinthessék meg a látogatók, a tér másik felében pedig összeállhatna egy adott tematikus tárlat. Azt hiszem minden gyűjtő vágya ez volna, hogy együttese állandó bemutatást nyerjen.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!