Emlék-és értékmentő kezdeményezések a Petőfi Asztaltársaság részéről


2010-08-30 19:03:43  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Emlék-és értékmentő kezdeményezések a Petőfi Asztaltársaság részéről főképe
Petőfi Sándor erősen kötődik Pápa városához. A pápai Petőfi Asztaltársaság úgy véli, erre méltán kell büszkének lenni, ezért az asztaltársaság felkarolja a helyi Petőfi-hagyományőrzést. Erről tartott ma délután sajtótájékoztatót az Asztaltársaság képviseletében Grőber Attila és Kerecsényi Zoltán a híres költő harmadik pápai lakhelye előtt, a Petőfi utcában.

- Ebben az épületben már működnie kellene annak az emlékmúzeumnak, ami a költő pápai itt létét mutatná be az ideérkező turistáknak illetve a diákoknak. Mi egy emlékmentő, értékmentő vállalkozásba kezdünk és Petőfi relikviák összegyűjtésére hívjuk a pápaiakat. Nem Petőfi használati eszközeinek és személyes tárgyainak gyűjtésére szeretnénk felhívni a figyelmet, hanem Petőfihez kötőtő emléktárgyak felkutatására buzdítunk-mondta Kerecsényi Zoltán.

A pápai Petőfi Asztaltársaság, mint a költő nevét viselő helyi közösség, az Országos Petőfi Társaság tagszervezeteként hozzá szeretne járulni ahhoz, hogy a költő jobb megismerését segítve a lakosság bevonásával emléktárgyak, dokumentumok gyűjtése kezdődjék meg, melyeket a megnyitandó Petőfi utcai emlékházban szeretnének elhelyezni. Olyan képeslapok, fotók, kitűzők, plakettek, szobrok vagy filmfelvételek gyűjtésére invitálják az embereket, amelyek Petőfi személye mellett a korabeli pápai március 15-ékkel kapcsolatosak. A gyűjtést 2011. március idusáig tervezik a szervezők, az összegyűjtött emléktárgyakat pedig kiállításon szeretnék tavasszal bemutatni.

- Célunk, hogy összegyűjtsük a Petőfit érintő emlékeket, ezekből egy kis kiállítást rendezzünk, s ezzel az utókornak egy értékes gyűjteményt adjunk át-tette hozzá Kerecsényi Zoltán.

További feladatuknak határozták meg egy pápai irodalmi-történeti útvonal kialakítását, melyet javasolni fognak a városvezetésnek. Kerecsényi Zoltán úgy fogalmazott, erre azért van szükség, mert Pápához nemcsak Petőfi neve fűződik, hanem sok XX. századi híres poéta neve is, mint például Weöres Sándor, Nagy László, Jókai Mór.

Grőber Attila hozzátette, azt szeretnék, ha a Petőfi utcában lévő ház egy olyan emlékhellyé válna, amely interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásoknak és állandó kiállításoknak adna otthont. Ezen kívül szorgalmazzák Petőfi Barát utcai, második lakhelyének emléktáblával való megjelölését valamint tervezik egy rangos rendezvény lebonyolítását is.

- Utoljára 1986-ban adott otthont a Petőfi-emlékhelyek országos találkozójának Pápa városa. Azóta eltelt huszonnégy esztendő. Azt szeretnénk, ha jövőre, 2011-ben, huszonöt évvel később újra Pápa adna otthont a rendezvénynek, melynek előkészítését és lebonyolítását a pápai Petőfi Asztaltársaság vállalja-mondta Grőber Attila.

A Petőfi Asztaltársaság szeptember 11-én, szombaton dr. Iványi Gábor lelkésszel beszélget 17 órától a Jókai Mór Művelődési Központban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!