Emelkedik a díj – érkeznek a csekkek


2009-08-10 15:54:07  | cikk:  | fotó: Babos Petra  | 


Emelkedik a díj – érkeznek a csekkek főképe
2009. július 15-én lejárt a pápai Téglagyári úti szeméttelep környezetvédelmi engedélye, így már hulladéklerakóként nem, csupán átrakó telepként működhet. Így azóta a városban és vonzáskörzetében keletkező hulladékot Ajkára szállítják – az ÁFA emelés mellett természetesen ez a pluszköltség is jelentkezik a szolgáltatás megemelkedett díjában.

Nagy a forgalom a Téglagyári úton: folyamatosan érkeznek a háztartási hulladékot gyűjtő pápai autók és innen indulnak Ajkára a konténeres járművek. A telepen a bejárathoz közel, az egyik kisebb dombon alakították ki az átrakóterületet.
- Azt a szemetet, amit eddig a hulladéktestbe raktunk és betemettünk, azt most leöntik az autók, majd ezt homlokrakodó összegyűjti és beleönti a konténerekbe. - mondta Kovács Attila, a Közszolg Kft. ügyvezető igazgatója.
Egy konténerbe 33 m3 hulladék fér, ez 8-9 tonnányi szemetet jelent; átlagosan 7 konténer telik meg egy nap alatt. Egy gyors, akár fejben is elvégezhető szorzás után kiderül, hogy Pápán hetente 280-315 tonnányi szemét keletkezik. Nem kevés. Egy konténer szállítása és ajkai lerakása 6600 Ft pluszköltséget jelent a korábbiakhoz képest. Az ÁFA emelése mellett ez is hozzájárult a hulladékkezelési díjak jelentős, több mint 50 % -os emeléséhez.
A legtöbb család 110 literes kukát használ, ez hetente 460 Ft-os kiadást jelent, a negyedéves díj 5978 Ft lesz. Az idei évre még két, a 3. és 4. negyedévre szóló  csekkeket postázza a napokban a Közszolg Kft, melyeken az összeg azonban nem egyezik meg. Ennek oka, hogy az ÁFA ugyan július 1-től változott, az ajkai szállítás többletköltsége viszont csak a hónap közepétől épült be a szemétdíjba, tehát a július elejét még olcsóbban megúsztuk. Arra a kérdésünkre, hogy van-e mód a havi befizetésre, azt a választ kaptuk Kovács Attilától, hogy csekken nem, viszont a kft. Anna téri pénztáránál készpénzben ez megoldható.
Mivel nőttek a díjak, szigorodnak az ellenőrzések is: cél a rendszer „potyautasainak” kiszűrése. A konténerek közelében mobilkamerákat helyeznek el, a családi házaknál pedig csak a kukát ürítik, a mellé kitett egyéb szemét ott marad. A többlethulladékot kizárólag a Közszolg Kft.-től vásárolt, feliratos zsákban viszik el. A 110 literes ára 460 Ft, az 55 literesé 365 Ft.
A Téglagyári úti telep arra megkapta az engedélyt, hogy fogadhat építési, bontási törmeléket. Aki rendesen fizeti a hulladékkezelési díjat, az bónuszként évente egy alkalommal 1m3–ig ingyenesen élhet ezzel a lehetőséggel. Ez a törmelék sem vész el, hanem átalakul: a telep rekultivációjánál jó hasznát veszik majd a szeméthegyek lefedésénél. A rekultiváció előreláthatólag 2010 második felében kezdődik el. Ekkorra már az átrakó telep a Szabó Dezső utcába költözik, ahol 2010. július 1-jén próbaüzemet kell tartani. Ajka és Pápa közt csupán királyszentistváni hulladéklerakó elkészültéig ingáznak a konténerszállító autók: a modern, 50%-ban uniós forrásból megvalósuló lerakó építése márciusban kezdődött el és a tervek szerint ez év végére el is készül.

Horváth Andrea


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!