Átadták a Tókert utca- Szabadság utca- Gróf út felújított szakaszát


2010-08-28 16:05:11  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


 Átadták a Tókert utca- Szabadság utca- Gróf út felújított szakaszát főképe
Átadták a Tókert utca- Szabadság utca- Gróf út felújított szakaszát. Június 29-én kezdődtek az építkezések és annak ellenére, hogy három városi rendezvény illetve a buszpályaudvar és a piactér forgalma is hátráltatták, nem egészen két hónap alatt befejeződtek a munkálatok: megépült két körforgalom, egy csomópont és a Tiszti Klub épületét is elbontották. 750 folyóméter felújított út, 5501 négyzetméter útterület és 3974 négyzetméter járdafelület, 763 négyzetméter parkoló terület, 132 négyzetméter buszöböl terület és 283 négyzetméter gépkocsi beálló terület valamint 2953 folyóméter útszegély került ma átadásra. Kicseréltek 300 folyóméter földkábelt és 21 darab új közvilágító lámpaoszlopot valamint 31 darab új lámpatestet telepítettek.

A tervező Viadukt Kft. képviseletében Kovács Tamás ügyvezető igazgató is jelen volt az átadási ünnepségen. A kivitelező Boroszlán Zrt. nevében Vörös László vezérigazgató beszélt.
- Nem várt problémákkal találtuk szemben magunkat a munka megkezdése után. Az egyik: a buszpályaudvar környékén az altalaj teherviselő képessége nem felelt meg az elvártnak, illetve a csapadékcsatornák állapota szintén alulmúlta elvárásainkat. Ezek megoldása nem kis feladatot rótt ránk a kivitelezés során. Azt gondolom, hogy ezt a nagy volumenű munkát nem sikerült volna két hónap alatt megvalósítani a mintegy 150 munkás nélkül, akik még hétvégén is dolgoztak.

Dr. Kovács Zoltán polgármester szerint minden építés előtt először rombolás zajlik. Úgy fogalmazott, ha átgondolt városvezetésről beszélünk, akkor azt előzetesen meg kell beszélni.
- A mi városunk szempontjából három fő gondolat az, amely meghatározza a jövőnket: az első az iskolaépületek felújítása, bővítése. Mert a tanulás a jövőnek szól, a kiművelt emberfők mindig előbbre vihetik az országot. A másik az Ipari Park korszerűsítése, fejlesztése, hiszen ez a munkahelyteremtésről, a cégek megfelelő körülmények közé való elhelyezéséről szól. A harmadik ilyen fő irány a turizmus, mivel vannak megfelelő irányultságai ennek a városnak e tekintetben: történelmi múltunk, az Esterházy Kastély, a barokk építészet, az oktatási-kulturális hagyományok és mellé felzárkózott a termálturizmus valamint az ehhez kapcsolódó kempingturizmus is.

Mint mondta, a ma átadott, felújított útszakaszok a hamarosan kezdődő Fő tér és belváros rekonstrukció első lépései. Ezek nem a rombolást, hanem az építést, nem a negyven centis kilátó és a kutyafitneszre fordított Európai Uniós támogatást jelentik, hanem egy átgondolt, a várost, az idelátogatók érdekét elősegítő beruházások.

A polgármester a jövőre vonatkozó tervekből elárulta, plexifalat helyeznek fel a Böröczky dombra, mivel az út nagyon közel került a házakhoz, valamint a buszmegálló mögé is. A felújítások következő eleme a piac területének rendbetétele, parkolók növelése és az ott lévő üzlettulajdonosok megállási lehetőségének biztosítása.

A beszédeket követően Vörös László és dr. Kovács Zoltán a beruházáson végzett kiemelkedő munkájáért Varga Istvánnak és Szeder Jánosnak oklevelet adott át, majd dr. Péntek Árpád képviselővel közösen, hordógurítással jelképesen felavatták az új utat, melyet a forgalom szinte azonnal használatba vett.

Az átadást követően dr. Péntek Árpádot kérdeztem a beruházás jelentőségéről. Az önkormányzati képviselő elmondta, a most átadott beruházás már a Fő tér tehermentesítését szolgálja, ez volt az elsőrendű feladat. Ez a lakók illetve az erre közlekedők részéről egy fokozott figyelmet igényel, hiszen jelentősen megváltozott a forgalmi rend.
- Azt gondolom, hogy ez egy fontos lépés volt a város életében, a két körfogalomnak köszönhetően talán egy kicsit gyorsabbá is válik a közlekedés. Ez a rekonstrukció teszi lehetővé azt, hogy a Fő teret tényleg térként tudjuk hasznosítani és jövő év végére talán birtokba is vehetik az emberek városunk büszkeségét- mondta a képviselő, majd külön megköszönte a lakók türelmét.

A Böröczky dombon a korábbi szabályoktól eltérően nem a Fő utcán lévő forgalomnak van elsőbbsége, hanem a dombról felhajtó forgalomnak, a Deák Ferenc utcáról jobbra kikanyarodva Stop tábla van, tehát balesetveszélyessé vált a forgalom. Jelenleg még rendőr hívja fel a figyelmet a változásra, egyelőre még nem büntetik a figyelmetlenség miatt az autósokat, de a türelmi időszak hamarosan lejár.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!