„A gondolat és az érzés mindig a fotós ember érintésétől függ…” - Noll Béla fotókiállítása


2010-08-27 21:53:25  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„A gondolat és az érzés mindig a fotós ember érintésétől függ…” - Noll Béla fotókiállítása főképe
Válogatás 2010 címmel nyílt ma délután Noll Béla fotógráfus kiállítása, a Magyar Fotógráfia Napja alakalmából, a Jókai Mór Művelődési Központ színházépületének emeleti előterében.
A tárlatot Rádi Róbert, a Művelődési Osztály vezetője nyitotta meg.
- Noll Béla kreatív ember. Kreativitását alkotó tevékenységében fejezi ki, objektíven keresztül játszik a képi világgal. A pillanattörténést sajátos szemszögből, megvilágításban az általa megtervezett távolságból rögzíti a fényérzékeny lemezre. Ezzel fejezi ki kreativitását. Az alkotót nem kell a pápaiaknak bemutatni, hiszen városunkban él. Foglalkozását tekintve mérnökember, környezetvédelmi szakértő- mondta el az osztályvezető.
- Az itt látható fotóknak megvannak a lehetőségei a művészi tartalom tolmácsolására. Ilyen a képkivágás, a nézőpont, a gyújtópont megfelelő beállítása, valamint a fény-árnyék játéka - ette hozzá Rádi Róbert.
A megnyitón Borsits Barbara közreműködött gitárral.

Noll Béla:
Jelen kiállításon 44 fotóját láthatják. Témáját tekintve rendkívül sokszínű a bemutatott anyag, kezdve a portrékon, épületrészeken át egészen a makró képekig. Kedvelt témája a természet, az épített környezet, valamint az épületrészek ábrázolása. Ablakok, kapuk, falak szép részleteivel, különleges megfogalmazásával találkozhatunk képein. Köztük több pápai jellegzetes építmény is visszaköszön: Zichy-ház, Nagytemplom, Fő téri erkélyek. Ugyanakkor szívesen fotóz embereket, emberi arcokat sajátos látószögből. Kiválóan ábrázolja és munkáin visszaadja a tükröződés játékos lehetőségeit, a fény-és árnyékhatásokat. Az évszakok adta természeti jelenségek is megjelennek alkotásain. Technikában pedig egyaránt alkalmazza a fekete-fehér és a színes ábrázolást, részletgazdag makro-technikával.

A kiállítás október 3-ig, naponta 8 és 16 óra között tekinthető meg.

Képek:

A Magyar Fotógráfia Napja:
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége, 108 szakmai, társadalmi szervezet választotta ki a magyar fotográfia történetéből ezt a jeles napot, amely 2003 óta minden esztendőben a fotókulturális nemzeti örökség és a kortárs fotóművészet értékeire irányítja a társadalom figyelmét. Ez a nap augusztus 29-e, amikor először készült - 1840-ben - Magyarországon, nyilvános eseményen fénykép vagy ahogyan akkor nevezték dagerrotípia. Erről tudósított a Magyar Tudós Társaság évkönyveinek V. kötete, amely hitelesen beszámolt a rendkívüli bemutatóról. Innen tudhatjuk, hogy a Magyar Tudós Társaság tizenegyedik nagy gyűlésén, 1840. augusztus 29-én Vállas Antal rendes tag a nemzeti kaszinó Duna felé fekvő termeiben egybegyűlt társaságnak két, olajozás és égetés nélkül, általa készült Daguerre-féle fényképet mutatott be. Ezzel bizonyítva, hogy birtokában van mindannak a tudásnak, amellyel élethű képeket alkothat a világról.
Forrás: internet
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!