Közös nevezőre kell jutniuk


2010-08-27 19:02:08  | cikk: mo  | 


Közös nevezőre kell jutniuk főképe
A Gerence-Marcal-Rába és Somló környéke (GEMARA Sk) és a Somló-Marcalmente-Bakonyalja (SOMABA) leader akciócsoportok között 3 éve folyik vita a csoportokhoz tartozó települések ügyében. A konfliktus enyhítésére konferenciát szerveztek az érintettek részére ma délelőtt. Az Irányító Hatóság jogászai szerint 26 település volt átfedésben a két akciócsoport esetében. Bírósági határozat értelmében a GEMARA Sk-tól 11 települést a SOMABÁ-hoz csatoltak.

Az új kormány vidékfejlesztésért felelős államtitkára munkacsoportot hozott létre annak érdekében, hogy az országban megalakult leader egyesületek működését, munkáját felülvizsgálja. A konferencián dr. Kovács Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő arról számolt be, május hónapig közel 100 millió forintot számolt el a két egyesület működési költségként, miközben a tényleges munka a bírósági eljárások miatt nem indulhatott el.
A konferencián részt vett V. Németh Zsolt, a kormány vidékfejlesztésért felelős államtitkára, aki elmondta: azt, hogy a pályázók érdekei a legkisebb mértékben se sérüljenek, kizárólag a két csoport egyesülésével lehet elérni. Vagyis a GEMARA Sk és a SOMABA jogutódjaként egy harmadik szervezetnek kell létrejönnie.

A konferencián Ékes József országgyűlési képviselő, Ajka polgármesterjelöltje úgy fogalmazott, a leader akciócsoportok a kistelepülések megmaradóképességének fokozása érdekében jöttek létre. Az egyesületek munkájából ki kell zárni a politikát. Somogyi Márta, a GEMARA Sk elnöke cáfolta az állítást, mely szerint a két csoport politikai befolyás alatt állna. Leszögezte: a GEMARA Sk 3 éve a két akciócsoport egyesülését támogatta és támogatja a továbbiakban is.

V. Németh Zsolt két határidőt hirdetett ki. A két csoportnak legkésőbb október 30-ig, illetve november 15-ig kell döntést hoznia az ügyben. Az államtitkár hozzátette, amennyiben az egyesületek nem jutnak közös nevezőre, és nem rendeződik a probléma, úgy befagyasztják a két akciócsoport működési költségeit.   


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!