Örömkoncert, hogy meglássuk a színt a szürkeségben


2010-08-27 09:59:36  | cikk: Tóth Tamara  | 


Csizmadia Márta orgonaművész. 7 éves korában kezdett el zongorázni, az orgonával 16 éves korában kezdett megismerkedni. Mint mondta, ő elég későn kezdett el foglalkozni vele, hiszen általában 14 évesen kezdenek el orgonát tanulni a gyerekek, melynek oka, hogy 14 éves kor alatt nem ér le a lábuk. Továbbá fontos feltétel, hogy nagyon jó zongoratudásuk legyen.

-18 éves koromban eldöntöttük a kiváló orgonatanárommal, hogy jó lenne nekem a zenei pálya. Végül is így indult-meséli nevetve a művésznő.

A pápai gyülekezethez is sok szép emlék fűzi. Egy Pápa melletti kis faluban éltek szülei, így városunkba járt zeneiskolába. Amikor Németországban elvégezte diplomáját 1990-ben, ide került vissza, majd pár év múlva a gyülekezet kántora lett hosszú ideig, emellett a Gimnáziumban tanított éneket, kórust, orgonát- emlékezik vissza Csizmadia Márta. Két éve Ajkán él, úgy fogalmazott, ő visszatérő vendég városunkba.

A Doktorok Kollégiuma konferenciáján szerda este adott gyönyörű koncertet a református templomban Örömkoncert címmel.

- Azért ezt a címet adtam neki, mert az emberek mostanában nem igazán tudnak örülni és nagyon sok nyomás nehezedik rájuk: gazdasági nehézségek, munkanélküliség. Nagyon sok a teher. Amúgy is úgy veszem észre, hogy mi magyarok hajlamosak vagyunk arra, hogy sokat sopánkodjunk, pedig mennyi mindennek lehetne örülni. De ennek a koncertnek az igazi lényege az, hogy az örömhír az evangélium, Isten szeret bennünket.

A koncert programjában gyönyörű szép darabok, Vivaldi, Bach dallamok szerepeltek, melyeket kivetített képek és bibliai idézetek tettek érthetővé.

- A kivetített természeti képek is mind arról szólnak, hogy mennyi gyönyörűség van a világban, a teremtett világ maga gyönyörű. Szeretném, ha az emberek rádöbbennének, hogy nemcsak a napi nehézségek vannak és milyen értékesek azok amelyeket Isten ígér az idézetekben- vallja a művésznő. A kivetítés érdekessége az volt, hogy a képek nem bizonyos időnként tértek vissza, hanem minden zenei témának, fő és melléktémának volt egy képe és egy hozzá tartozó bibliai idézete. Ha a téma többször előfordult, akkor a kép is megjelent, ez nagyon sokat segített a hallgatóságnak abban, hogy megértsék a koncertet, mivel az orgona hajlamos a túláradó zenei világra- mondta el kérdésemre Csizmadia Márta.

S valóban igaza volt a művésznőnek, elragadó dallamok a hozzá illő helyszínen, megnyugtató kikapcsolódást és feltöltődést jelentett mindenkinek, aki elment a koncertre.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!