Ennek a városnak két főtere van


2010-08-23 19:02:16  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Ennek a városnak két főtere van főképe
A Doktorok Kollégiumának (DC) nyitó áhítata, majd ünnepélyes megnyitója ma délután 14 órakor kezdődött a református templomban. Hálaadás, bizonyosság és könyörgés-ezekkel a tételekkel kezdte el gondolatelindító nyitó áhítatát Steinbach József püspök, majd dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a DC elnöke köszöntötte a megjelenteket és ismertette a konferencia programjait.
 –Mivel a Doktorok Kollégiuma a Magyarországi Református Egyházkerületi Tanács tudományos tanácsadó testülete, igyekeztük úgy összeállítani a plenáris ülések témáit, hogy azok kapcsolódjanak egyházunkhoz. Mivel egyházunk 2010-et a misszió és azon belül is a világmisszió évének nyilvánította, ezért hallunk majd előadást e témával kapcsolatban is. Szó lesz még az európai közösségi munkáról és Kárpát-medencei kitekintést is teszünk a témában, valamint szeretnénk rávilágítani a Kálvin-évek nemzetközi és hazai eseményeinek teológiai aspektusára. Szeretnénk folytatni azt a hagyományunkat, hogy egy református akadémikus is tart előadást- célunk ezzel, hogy a Doktorok Kollégiuma bekapcsolódjon a Magyar Tudományos Akadémia munkájába. Nemcsak azért, mert a Dunántúlon vagyunk, hanem azért is, mert a református egyháznak mindig is meg volt és meg is kell lennie az ökumenikus nyitottságának, ezért holnap ellátogatunk Pannonhalmára, hogy megismerjünk egy olyan ökumenikusan nyitott római-katolikus közösséget, amelynek értékei sok tekintetben bennünket is gazdagíthatnak.
Köntös László, a Dunántúli Egyházkerület nevében köszöntötte a konferencia megérkezett résztvevőit. Mint mondta, a Doktorok Kollégiuma konferencia helyszíne önmagában is fontos üzenetet hordozhat mindnyájunk számára. Az a körülmény, hogy a Magyarországi Református Egyház legfőbb tudományos testületének tagjai itt Pápán gyűlhetnek össze, nyilvánvalóvá teszi azt is, hogy a magyar reformátusságnak immár Dunántúlon is van egy olyan intézményrendszere, amely egy ilyen nagy jelentőségű találkozónak egyáltalán az otthonául szolgálhat.
A város nevében dr. Áldozó Tamás alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, a konferencia pápai megrendezése egyben elismerése is annak a szerepnek, amit kultúrtörténetileg és teológiai történetileg ez a város a magyar történelemben betöltött.
- Ez a történet, ez a kultúrtörténeti és teológiai szerep a helyi református közösség és a reformátusok munkája nélkül természetesen elképzelhetetlen lenne. Ennek a városnak két főtere van: az egyik a katolikus, a másik a református főtér. Ennek a két pólusnak az együtt munkálkodása tette ezt a várost ilyenné, amilyennek ma láthatjuk. Ezt a két teret a Fő utca köti össze, amely utcán a közlekedés kétirányú és folyamatos. Mi abban bízunk, hogy ez az együtt munkálkodás és az önkormányzattal való együttműködés nagyon sok eredményhez fog minket még hozzájuttatni rövid-és hosszútávon egyaránt.
A nyitóáhítatot és a köszöntéseket követően dr. Jacques Matthey Edinburgh 100 éve című előadásával elkezdődött a konferencia első plenáris ülése. A Doktorok Kollégiumára körülbelül 180 fő érkezik Pápára az ország minden pontjáról.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!