Pápán tartja közgyűlését és konferenciáját a Doktorok Kollégiuma


2010-08-23 18:47:07  | cikk: Tóth Tamara  | 


A Magyarországi Református Egyház legfőbb tudományos testülete, a Doktorok Kollégiuma ebben az esztendőben – történetében először – Pápán, a Református Teológián tartja közgyűlését és konferenciáját augusztus 23. és 27. között.  A plenáris ülések mellett mintegy 15 szekcióban tanácskozik a közel 150 résztvevő.
A Doktorok Kollégiuma 1972-ben jött létre azzal a céllal, hogy a teológiai tudományoknak jeles művelőit egy közösségbe és közös munkára hívja, támogatva a magyarországi református egyház sokféle szolgálatát. Időközben a Doktorok Kollégiuma kibővült olyan református vallású, magasan kvalifikált értelmiségiekkel, akik bölcsészettudománnyal illetve jogi tudományokkal foglalkoznak. Általában Debrecenben tartja a plenáris üléseit, szekció üléseit és a közgyűléseit a Doktorok Kollégiuma, most először történik az, hogy ez a jeles testület a Dunántúli Református Egyházkerület vezetősége és a Pápai Református Intézmények vezetőségének meghívására Pápán tartja konferenciáját. - Azt hiszem ennek nagyon fontos, szinte egyháztörténeti jelentősége van, hiszen hosszú ideig Pápa és a református intézmények nem voltak arra képesek, hogy egy ilyen nagyságú tudományos konferenciát befogadjanak. Mára olyan infrastrukturális háttér áll rendelkezésre és valóban egy olyan fontos egyházi-tudományos bázissá is fejlődött Pápa, hogy ez a testület most itt lehet-mondta kérdésünkre dr. Kádár Zsolt, a Doktorok Kollégiumának (DC) főtitkára.
A mai alkalommal plenáris ülést tartanak a református templomban.
- A plenáris ülésen megemlékezünk arról, hogy ebben az esztendőben éppen száz évvel ezelőtt a skóciai Edinburgh-ban gyűlt össze világkonferenciára az akkori világ legjelentősebb egyházi vezetőiből álló tanács, amelyik száz évvel ezelőtt is ugyanazokkal a problémákkal nézett szembe, mint mi most. Nevezetesen, hogy a Jézus Krisztusról szóló üzenetet, amely egyfajta értéket és életminőséget jelent, hogyan és miként lehet átadni. A mai napon megemlékezünk Edinburgh-ról és Dr. Jacques Matthey, az Egyházak Világtanácsának küldötte, a missziói teológia egyik legjelentősebb világtekintélye tart előadást Edinburgh 100 éve címmel.

17 órától a Református Egyházak Világközössége Grand Rapids-i világgyűlésének jelentősége és értékelése címmel tart előadást Dr. Bölcskei Gusztáv püspök és dr. Kádár Zsolt. Az esemény azért volt rendkívül jelentős, mert 80 millió református képviseletében gyűltek össze a képviselők Grand Rapids-ben, ahol a református egyház előtt álló kihívásokkal és a világproblémákkal is foglalkoztak.

- Kálvin éveket élünk. Születésének 500. évfordulója éppen tavaly volt. Nagyon fontos dolog, hogy a Kálvin Emlékbizottság munkájáról-amely Kálvin szellemiségének, tanításának, teológiájának, egyáltalán közösségszervező munkájának az értékeit igyekszik felmutatni- a Református Egyház zsinati tanácsosa tart előadást. Ezen kívül megemlékezünk a 100 esztendővel ezelőtt született teológiai professzorunkról, dr. Pákozdy László Mártonról. Örömünk az, hogy Melanchthonról is elhangzik egy előadás. Egyházunkhoz tartozik lelki vonatkozásban és munkásságát tekintve is a debreceni Kossuth Egyetem professzora, Dr. S. Varga Pál, aki Kölcsey református hitéről tart előadást.

Augusztus 24-én, kedden egy nagyon fontos testvéri találkozóra kerül sor az egyház életében, körülbelül 150 fő külön buszokba ül és átutazik Pannonhalmára, hogy találkozzanak Várszegi Asztrik főapáttal és bencés szerzetes társaival, s beszéljenek arról a közös örökségről, hivatásról, küldetésről, ami részint a bencés rend, részint a református rend Magyarországon betöltött szerepéről is szól.
A szekcióüléseken az ószövetségi és újszövetségi tudományok, a szisztematikai tudomány, az egyháztörténeti, egyházi-néprajzi tudományok, a pásztorálpszichológia, a pedagógia, a missziólógiai, diakónia, ökomenika és egyház-szociológia, a hümnológia legjelentősebb képviselői vitatják meg a szekciók által kitűzött témákat, melyeket majd összegezve meg is jelentetnek a periodikájukban.

Dr. Kádár Zsolt, a DC főtitkára kiemelte, milyen meleg fogadtatásban volt részük mind városi, mind egyházkerületi szinten.
- Fontos, hogy utunk legyen egymáshoz, hogy mi magyarok ebben a nemzetben tiszta szívvel, kiengesztelődve meg tudjuk érteni egymást és meg tudjunk bocsátani egymásnak, tudjuk valóban szívvel, lélekkel és értelemmel építeni ezt a hazát.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!