Erőss Bulcsú: Dobó István ad erőt és útmutatást a választásokhoz


2010-08-22 09:15:03  | cikk: mo  | 


Erőss Bulcsú: Dobó István ad erőt és útmutatást a választásokhoz  főképe
A Jobbik Magyarországért Mozgalom Pápai Alapszervezete mindig nagy hangsúlyt fektetett a felvidéki településekkel való kapcsolattartásra – derült ki a párt tegnapi sajtótájékoztatóján. A Jobbik helyi elnöke beszámolt arról, hogy ún. Felvidéki séták alkalmával több magyarlakta települést felkeresnek, így bukkantak rá Dobóruszka községre is. A sajtótájékoztatón Ferenczi Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője beszélt arról, hogy a településre már könyvadományt is juttattak. A felajánlást a Jobbik kapuvári szervezete kezdeményezte, melyhez később többen csatlakoztak.

A sajtótájékoztatón részt vett Lakatos László, Dobóruszka polgármestere, aki összefoglalta a község történetét, nevezetességeit és beszámolt arról is, hogy az ott lakó magyarok milyen módon élték meg a kettős állampolgárság kérdését. A polgármester elmondta, a települést 99 százalékban magyarok lakják, az ukrán határszélen, Ung-vidéken helyezkedik el. A község nagy hangsúlyt fektet Dobó István, az egykori egri hős várkapitány emlékének méltó megőrzésére, hiszen a hős várvédő Dobóruszkán született és 2008 óta teljes biztonsággal tudjuk, hogy maradványai is ezen a településen találhatók. A régészek 2008-ban a római katolikus templomban tárták fel azt a fakoporsót, melyben Dobó István maradványait megtalálták és azonosították. Ennek eredményeként az egri hőst 2008. június 28-án egyházi keretek között ünnepélyesen újratemették. Lakatos László hozzátette, a jövőben minden évben két napos rendezvénnyel, nagyszabású kulturális programokkal emlékeznének meg Dobó Istvánról, ezen kívül egy nemzeti emlékhelyet alakítanak ki a településen.

Dobóruszka polgármestere a kettős állampolgárság kérdése kapcsán azt hangsúlyozta, a magyarok másodrendű állampolgárokként érzik magukat a felvidéki településen. Most ugyan enyhülni látszik a helyzet, mégis úgy érzik, nem megbecsült tagjai annak az országnak, amelyben élnek – fogalmazott Lakatos László.
- A kettős állampolgárság egy fénysugár számunkra, nem oldja meg minden problémánkat, de talán megbecsült tagjai lehetünk a magyar nemzetnek, nem kitaszított, elfeledett része. Amint lehet, azonnal igényelni fogjuk, én az elsők között leszek, ez biztos – hangsúlyozta a polgármester.

Lakatos László az 1995 elfogadott és 2009-ben szigorított szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott, megalázó és elfogadhatatlan számukra. Jelen van mindennapjaikban, életükre rányomja bélyegét, de bíznak benne, hogy a kormány a lehető legrövidebb időn belül enyhíteni fog a törvényen, vagy teljesen megsemmisíti azt – tette hozzá a polgármester.

A szót Erőss Bulcsú, a párt polgármesterjelöltje vette át, aki azt hangsúlyozta, székelyföldi magyarként ismeri és átérzi a dobóruszkai magyarok problémáját. Elmondta azt is, hogy a felvidéki delegációval tett városnéző séta során szembetűnt a pápai nevezetességek, épületek rossz állapota. Erőss hiányolja, hogy az állagmegóvás terén eddig nem történtek lépések a város részéről. Az Esterházy kastély projektje kapcsán úgy fogalmazott, miért nem kezdték el korábban a rekonstrukciót?
Erőss Bulcsú kitért arra is, hogy látva a Várkertben álló 300 éves platánfát, eljátszott a gondolattal, hogy nemzet árulóit, történetesen azokat, akik 2004-ben megtagadták határon túli honfitársaikat, erre a fára kellene „fellógatni”.

Erőss az őszi önkormányzati választásokra készülve hozzátette, tisztában vannak az esélyeikkel, de mindent megtesznek azért, hogy a radikális szebb jövő beköszönjön a pápai önkormányzatba, ehhez Dobó István szellemisége az útmutatást – fogalmazott a párt polgármesterjelöltje.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!