Külön ünnepelt a Jobbik


2010-08-21 07:52:49  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Külön ünnepelt a Jobbik főképe
Külön, a városi ünnepség után tartotta saját ünnepi megemlékezését államalapító Szent Istvánról a Jobbik Magyarországért Mozgalom Pápai Alapszervezete a Millenniumi Emlékparkban.
Megkérdeztük Orbán Imrét, a Jobbik helyi elnökét, miért szerveznek külön megemlékezést a városi ünnepektől, miért ünnepelik ma külön államalapítónkat?
- Nem hívtak meg bennünket, nem akartunk „odapofátlankodni”. Ha meghívtak volna bennünket is, akkor nagy örömmel elmentünk volna a városi ünnepségre. Egyébként akkor is tartottunk volna külön rendezvényt, mert egy városi rendezvényen a város elöljárói mondhatják el a véleményüket az aktuális helyzetről és az aktuális ünnepről. Mi pedig a saját véleményünket szeretnénk elmondani azoknak, akik velünk szimpatizálnak - válaszolta Orbán Imre, a Jobbik Magyarországért Mozgalom pápai csoportjának elnöke.
Orbán Imre emlékezőbeszédében elmondta, különböző politikai korok igyekeztek mindig a maguk szájíze szerint formálni augusztus 20-át, de mindig visszatért az ünnep eredete: a szent király és államiságunk magasztalása. Ezt követően történelmi áttekintést tett az elmúlt korok és rendszerek augusztus 20-i ünnepléséről. Ezen a napon van az Új Kenyér ünnepe, valamint 1949 és 1989 között a Magyar Népköztársaság Alkotmányának hivatalos állami ünnepe volt.
- Mindannyian országépítők vagyunk, akárcsak Szent István abban az értelemben, hogy a saját kis közösségünket, a saját szűkebb pátriánkat próbáljuk a magyarságra, a nemzettudatra, büszkeségre és a becsületességre nevelni. Szent István királynak sem volt könnyű abban az időben, amikor a trónért kellett harcolnia, mert saját testvérével is szembe kellett szállnia - mondta a Jobbik polgármester jelöltje. Erőss Bulcsú beszédében úgy fogalmazott, a magyarságunk akkor is olyan erős lehetne, vagy lenne, mint István idejében, ha akkor Koppány győz. Mert önmagában a kereszténység felvétele nem garantálta és nem garantálja a nemzettudat felerősítését.
- Valamilyen szinten ez a mostani helyzet hasonló az akkorihoz. Ugyan nincsenek csaták, remélhetőleg nem is lesznek, de mégiscsak két nagy birodalom közt helyezkedik el a Kárpát-medencében ez a megfogyatkozott magyarság. Lehet választani nyugatot, lehet választani keletet, egy biztos: egyik nagyhatalom sem tűri, és nem szereti, ha egy olyan kis nemzet, mint a magyar úgymond önrendelkezést szeretne bevezetni. Nekünk feladatunk van a jövővel kapcsolatban. Azt szeretnénk, hogy ez a magyarság és a magyar nemzet, akár egy újabb ezer év múlva is itt lehessen és emlékezhessen, ünnepelhesse államalapító Szent Istvánt és a magyar királyság határok nélkül egyesítve legyen - mondta Erőss Bulcsú.
A megemlékezés végén Egressy Molnár Viktória elénekelte a csángó himnuszt, majd Erőss Bulcsú felszelte a megszentelt kenyeret.



Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!