„Magyarországnak vissza kell térni az ezeréves útra” – Államalapító Szent Istvánra emlékeztek


2010-08-20 21:18:16  | cikk: mo  | 


„Magyarországnak vissza kell térni az ezeréves útra” – Államalapító Szent Istvánra emlékeztek főképe
A Pápa Város Önkormányzata és a Jókai Mór Művelődési Központ közös szervezésében államalapító Szent István tiszteletére rendezett ünnepség az első magyar király emlékére állított szobor koszorúzásával kezdődött a Millenniumi Emlékparkban.

Ezt követően Pápa Város Fúvószenekarának toborzója mellett az emlékezők az Erzsébet ligetben gyűltek össze. Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara előadása után Kincses László szavalatát hallhatta az ünneplő közönség, majd Borsits Barbara gitárjátékával és énekével tette változatosabbá a programot.

A rendezvényen dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Pápa Város Díszpolgára tartott ünnepi beszédet. A szónok azt hangsúlyozta, hogy a Szent István által megteremtett és berendezett állam teljesítette küldetését, még ha ezeréves történelmünk viharos századaiban akadtak is olyanok, akik megpróbálták tönkretenni, kirabolni.
-    Ismét egy újrakezdés kellős közepében vagyunk. Az elmúlt nyolc esztendő a magyar államot tetszhalott állapotba juttatta. A szabadságra hivatkozva igyekeztek igazolni a törvénytelenség uralmát Magyarországon. Szabadjára engedték a bűnözést, nem adtak esélyt a rendőrségnek a bűn üldözésére, hatalmi céloknak rendelték alá. A gazdasági fejlődésre, a versenyképességre hivatkozva igyekeztek az erősek érdekeit leverni a gyengéken. A parasztgazdákon, a vállalkozókon, hitelfelvevőkön, a családokon, jótékonysági szervezeteken. Mindazokon, akik valamilyen módon értéket teremtettek ebben az országban – fogalmazott Kövér László.
Az Országgyűlés elnöke beszédében kiemelte, újra kell kezdeni, újra be kell rendezni, otthonná kell tenni az országot.
-    Az újrakezdés azonban csak együtt sikerülhet. Csak együttműködve tudunk új lendületet adni a gazdaságnak, hogy új munkahelyek jöjjenek létre. Csak együtt tudjuk megmenteni a csődtől a kórházainkat, hogy újjászervezzük az egészségügyet. Csak együtt tudjuk megteremteni a rendet és a biztonságot.  Csak együtt tudjuk visszaadni a magyar oktatás régi rangját és a hitet mindannyiunknak, hogy van értelme a törekvésnek, szorgalomnak, a becsületes munkának – hangzottak a szónok szavai.

Rendszerint az augusztus 20-i emlékünnepség keretében adják át a Pápa Város Önkormányzata által alapított Pro Publico díjat. Dr. Kovács Zoltán a város kulturális életében betöltött értékteremtő és értékmegőrző tevékenysége valamint közéleti szerepvállalása elismeréseként Kincses Lászlót tüntette ki e rangos díjjal. Kincses László már középiskolás kora óta vonzódik az irodalomhoz, megyei szavalóversenyeken való eredményes szereplései ezt jól példázzák. Rendszeresen közreműködik városi rendezvényeken, megemlékezéseken, melyek alkalmával mély átéléssel tolmácsolja a költők üzenetét.

Az ünnepi műsor zenés, táncos irodalmi összeállítással folytatódott. Az „Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga” című műsorban közreműködtek a város amatőr művészei, a JMK Vadvirág Néptáncegyüttes, a Pápai Musical Stúdió, és az Erkel Kórus.

A Magyar Köztársaság állami ünnepe az Országzászló emlékmű koszorúzásával, majd a Szózat hangjaival zárult.   

(A cikket hamarosan újabb fotókkal frissítjük)

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!