Lift épül a Közgázban


2010-08-17 20:53:44  | cikk: HuHa  | 


Lift épül a Közgázban főképe
Mozgáskorlátozott személyfelvonót építenek a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium székhelyintézményében, a volt Közgázban. A beruházás része „a Pápai TISZK infrastrukturális fejlesztése” című TIOP projektnek, mely 2009 novemberében indult és ez év október végéig tart. Az Európai Uniós projekt keretében valósult meg a múlt évben az Acsády Ignác Szakképző Iskola projektarányos akadálymentesítése, a volt Mező főépületének teljes felújítása, a munltifunkciós épület kialakítása és a Mező kollégiumának akadálymentesítése, valamint ennek a beruházásnak a keretében készült a hamarosan átadásra kerülő aula épület is a Mezőben. A projekt második építési üteme augusztus elején kezdődött meg, s ez az építési ütem tartalmazza a volt Közgáz akadálymentesítését, mintegy 60 millió Ft értékben – tudtuk meg Pozsgai Lászlótól, a TIOP projekt vezető menedzserétől.
-Itt, a projekt harmadik helyszínén akadálymentesítést végzünk. Ennek során mozgáskorlátozott parkolót alakítunk ki rámpával, építünk egy mozgáskorlátozott személyfelvonót, mellyel az épület minden szintje megközelíthető lesz, a földszinten pedig – a lifthez tartozó - dekoratív előteret. A közlekedőkben elhelyezzük a fogyatékkal élők tájékozódásához szükséges burkolati jeleket, a kollégium szintjén kialakítunk egy akadálymentes szobát valamint akadálymentes WC-t és zuhanyzót – ismertette a beruházás elemeit a projektvezető. Az infrastrukturális fejlesztés keretében a kollégium vizesblokkja is megújul, új mosdók, WC-k és zuhanyzók várják majd a visszatérő diákokat. A beruházás legkülönlegesebb eleme a lift építése, melynek tervezésekor elsődleges szempont volt, hogy a városkép szempontjából meghatározó épület látványán ne rontson.
-A lift az épület hátsó részére kerül, bár teljesen így sem egyeztethető össze esztétikailag a régi épület építészeti stílusával, azonban ennyi kompromisszumot be kellett vállalnunk a mozgáskorlátozottak esélyegyenlőségének biztosítására, mely fontos eleme az Európai Uniós projekteknek. 
A kivitelezési munkák elvégzésére közbeszerzési eljárást írtak ki az előírásoknak megfelelően, melyet a Szanyépszer Kft. nyert meg. Az építési munkákat augusztus elején kezdték, jelenleg a vizesblokkok felújítása és a mozgáskorlátozott kollégiumi szoba kialakítása folyik az épületben. A munkálatoknak a szeptemberi tanévkezdésre el kell készülnie. Bár a határidő szoros, a projektvezető úgy látja, jó ütemben halad az építkezés és a cég már több beruházásnál bizonyított. Pozsgai László azt is elmondta, a projekt ezen részéhez közel 80 millió Ft értékű eszközbeszerzés is kapcsolódik, melynek közbeszerzési eljárása is végéhez közeledik. A megvásárolandó eszközök egy része oktatást segítő berendezés, de kollégiumi ágyak, kisbútorok, híradástechnikai berendezések és számítástechnikai eszközök is szerepelnek a listán. Az új eszközökből a TISZK mindkét intézménye (Acsády SZKI, PGSZKIK) részesül, így teljesíti a projekt azt a célkitűzést, hogy modern és a gyakorlati oktatást előtérbe helyező intézményi környezetet biztosít az itt tanulók számára.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!