„Keletről jöttünk” népek zenéi, táncai


2010-08-16 10:03:25  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Keletről jöttünk” népek zenéi, táncai főképe
Nagy tömeget vonzott a Pápai Történelmi Napok zárónapjára, vasárnapra a közel három órás zenés-táncos produkció, melyet a pápai Zafír-és Jázmin Orientális Hastánccsoport és a délszláv Zora néptáncegyüttes szolgáltatott.
A kellemes nyári délutánon először a hastáncosok bemutatóját láthatta a közönség. A Jázmin Orientális Tánccsoport 2009-ben alakult, tagjaik már évek óta tanulják az orientális táncot, azaz a hastáncot, amely a világ egyik legrégibb, és a mai napig szinte változatlan formában fennmaradt tánca.
A csoport elsősorban fátyolfantáziát mutatott be, amit rásk sárik szólók követtek, amely műfaj az 1920-as években alakult ki, jelentése: keleti tánc.
A hastáncosokat a Zora Táncegyüttes követte, akik Mohácsról érkeztek a Történelmi Napokra. A csoport elsősorban Mohács és környékének táncait elevenítette fel s mutatta be színpadon. A magyar és a délszláv népek táncai, dalai szerepelnek műsoraikban. A táncegyüttes kísérője a Sokadija zenekar volt, akiket zenei bejátszásokon hallhattak az érdeklődők. A zenekar 2006-ben alakult, céljuk a mohácsi népzene felélesztése, a hagyományok ápolása, valamint a sokac zene megismertetése a hallgatósággal.
A programban szerepelt a Zafír Orientális Társulat is, akik 2007-ben alakultak. Tegnapi műsorukkal egy különleges, kontinenseken átívelő utazásra invitálták a közönséget, Indiába, Polinéziába valamint Törökországba.
A bemutató végén az együtteseket vastapssal jutalmazta a közönség.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!