Könyv a fúvószenekar történetéről


2009-09-25 22:50:11  | cikk:  | fotó: Babos Petra  | 


Könyv a fúvószenekar történetéről főképe
Rendhagyó módon a Jókai Mór Művelődési Központ emeleti előterébe szólt ma este könyvbemutatóra a meghívó.  Szükség is volt a tágas térre, hisz a könyvbemutató - Pápa Város Fúvószenekarának története a kiadvány címe - a fúvósok közreműködésével kezdődött, majd azzal is végződött; így foglalta keretbe a város e kis zenekedvelő közössége a rendezvényt.
Áldozó Tamás alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, köztük a hollandiai Kampenből Pápán tartózkodó Alex Smiest és Gert Nijkampot, majd elismerően szólt arról a munkáról, aminek eredményeként megszületett Kemenczki Anita dolgozata.
- A város története az azt alkotó sok kis közösség történetének az összessége, ám a nagy, átfogó várostörténeti szintézisek soha nem képesek a szikár tényeken kívül felidézni mindazt, ami egy ilyen kisközösség életének a lényege: a hangulatokat, a szeretni való pillanatokat, a helyi színeket.
Kemenczki Anita, a szerző meghatottan köszönte meg a fúvószenekar közeműködését, majd pár szóval megemlékezett arról az öt levente zenekarról, amelyek a háború alatt a városban működtek, s amelyekre támaszkodva megalakult 1946-ban a mai zenekar közvetlen elődje. Külön köszönetet mondott Kovács Attilának, a zenekar korábbi karnagyának mindazért, amit előbb tanítványként tudásban és emberségből kapott tőle, majd azért a támogatásért is, amit a könyv írása közben tapasztalt.
A kötet a Jókai füzetek 59. darabjaként a Jókai Mór Városi Könyvtár kiadásában, az önkormányzat támogatásával jelent meg. A zenekar 62 éves történetének áttekintésén túl (a kötet szerkesztése 2008. március 31-én zárult le) két interjút is tartalmaz: Hetyei Józseffel készült az egyik, aki 2003 és 2008 özött volt az együttes karnagya, Kovács Attilával a másik, aki 1989-től vezette a zenekart 2003-ig.
- Mindarról, ami a kötetből kimaradt, bátran kérdezzék Balázs Laci bácsit. Ő a zenekar életének szinte minden pillanatát képes pontosan megidézni - ajánlotta végül mindenki figyelmébe a kötet elkészítéséhez sok segítséget nyújtó nyugdíjas pedagógust, a zenekar korelnökét Kemenczki Anita.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!