Pápai hősökre emlékeztek


2010-08-15 15:08:42  | cikk: mo  | 


Pápai hősökre emlékeztek főképe

Hagyományosan a Történelmi Napok programsorozatába ágyazódik a Pápai Hősök Napja, melynek keretében az egykori, hősi halált halt huszárokra – különös tekintettel az első és második világháborúban elesett 7. Honvéd Huszárezred katonáira – emlékeznek a szervezők. A Huszárparádé, vagyis a katonai hagyományőrzők felvonulása délelőtt 10 órakor indult a Lovasiskolából, majd Pápa Város Fúvószenekarának kíséretében vonultak tovább a Korvin utcára. Az emlékezők elhelyezték a kegyelet koszorúit Lubienszky János altábornagy, az egykori pápai huszárezred egyik parancsnoka emléktáblájánál.

A hagyományőrző menet a Szent István úti világháborús emlékművekhez vonult. A megemlékezésen Vígh Eszter, a győri Veres Péter Mezőgazdasági Szakközépiskola Lovas Nemzetőr Díszszakasz lovasa Lampérth Géza Honvédek emlékére c. versét szavalta lóháton, majd Simon János őrnagy, a Vám-és Pénzügyőrség parancsnoka tartott emlékbeszédet. A parancsnok beszédében az első és második világháborúban elesett pápai huszárokra emlékezett, hiteles krónikák segítségével idézte fel az eseményeket, kiemelten arra a végzetes rohamra, amely alkalmával 1914. augusztus 17-én Gorodok Satanownál a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred áttörte az orosz erőket. A magyarok győztek, de a 7. Huszárezred szinte megsemmisült.

Az emlékbeszédet követően a megjelentek elhelyezték koszorúikat az I. és II. világháború hősi halottai emlékére állított emlékműveknél. 
A megemlékezés végén a hagyományőrző huszárok díszmenetben hagyták el az esemény helyszínét. 

A program a Jókai Mór Művelődési Központ színházépületében Bajtársi találkozóval folytatódott, ahol dr. Kovács Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte a veterán katonákat. A jó hangulatot a Pápai Huszáregyesület zenekara és táncosai biztosították.


 


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!