Siketek Világnapja


2009-09-25 22:25:36  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Siketek Világnapja főképe
Ma 16 órakor kezdődött a Gambrinus Étteremben a SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) Helyi Szervezetének rendezésében a Siketek Világnapja pápai rendezvénye. Borsné Nagy Éva titkár köszöntötte a meghívott vendégeket és a jelenlévőket, többek között dr. Kovács Zoltán polgármestert. Külön köszönetet mondott Pápa Város Önkormányzatának, az elmúlt 12 éves támogatásért. A tagok közül közösségért végzett munkájukért négyet emelt ki: Nagyné Bakos Mariannát, Kardos Mariannát, Nagy Árpádot és Kiss Sándort. Ezt követően dr. Székely Erika, a Gróf Eszterházy Kórház fül–orr-gége szakorvosa tartott előadást:
 - A Siketek Világnapját a Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján 1958 óta ünnepeljük minden év szeptemberének utolsó vasárnapján. A világnap legfőbb célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a siketek és nagyothallók kommunikációs problémáira, valamint érdekeik és jogaik tiszteletben tartásának fontosságára. WHO-adatok szerint 60 ezer a siketek, s mintegy 300 ezer a súlyos fokban nagyothallók száma Magyarországon.
 A doktornő beszédében kitért a hallókészülék-piac fejlődésére és a hallásjavító eszközök támogatásában 2009 augusztusában bekövetkezett változásokra. A hallásjavító készülékre a támogatási kulcs a 18 éven felülieknek egységesen 70 százalék, a 18 éven aluliaknak egységesen 98 százalék. A tartozékok és kiegészítők támogatása megszűnik. Az ötödik kategóriájú halló készülékek közgyógyellátás jogcímen ezen túl nem rendelhetők. A közgyógyellátási listán szereplő készülékek száma jelentősen csökkent, „közgyógyra” elem még gyermeknek sem adható, csak teljes áron, ugyanez vonatkozik az egyéni fül illesztékre, amelyre gyermek és felnőtt is egyaránt 100 százalékos árat fizet.
A rendezvényen részt vett Pápa város polgármestere, dr. Kovács Zoltán is, aki beszédében elmondta, szívesen támogatják a klubot helyszín biztosításával, hiszen fontosnak tartják, hogy a siketek a közösségi életüket meghatározott helyen tudják eltölteni.
- Természetesen állunk az önök szolgálatára, ha hozzánk fordulnak, akár a kiránduláshoz nyújtandó támogatásról, akár más egyébről van szó, ami az önök számára fontos és segítséget nyújt. A jövő évi költségvetési megszorítások érdemtelenül szigorúan bánnak a fogyatékkal élők közösségeivel, a központi költségvetés azokat sújtja elvonásokkal, akiknek érdekérvényesítő képessége alacsony. Természetesen ilyen törvényjavaslatot a parlamentben nem fogok támogatni – jelentette ki dr. Kovács Zoltán.
A rendezvényen megtudtuk, hogy a pápai klubunk 12 éve alakult, jelenleg 38 tagja van, ebből 17 tag siket. Számukra a klubunk az egyetlen lehetőség a kikapcsolódásra. Ezért nem is győznek hálásak lenni támogatóiknak, hogy adományaikkal megnyitották számukra ezt a világot.
Elhangzott még, hogy nagy segítséget lenne a siketek számára, ha a városi rendezvények műsorát előre eljuttatnák hozzájuk, hogy jeltolmácsuk időben fel tudjon készülni egy-egy előadásra.
A résztvevők ezt követően vacsorával és beszélgetéssel  folytatták az  összejövetelt.


Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!