Sámánfonás, ólomkatona és Zsanna-Manna a Borfaluban


2010-08-15 09:48:52  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Sámánfonás, ólomkatona és Zsanna-Manna a Borfaluban főképe
A hagyományoknak megfelelően idén is kézműves vásár, népi ételek, ősi ínyencségek és játszóház várta az érdeklődőket a Történelmi Játékok központi helyszínén, a Borfaluban. A Honfoglalás kori Vándorpark azt próbálta megjeleníteni a gyermekek és felnőttek számára, hogyan is vándoroltak őseink, mielőtt letelepedtek mai hazánkban - a négy helyszín a Honfoglalás négy állomását jelképezi. Az első sátor az Őshaza nevet viseli, hiszen innen indultak el valaha őseink, így innen indul a program is. Itt egy útlevelet kapnak a gyerkőcök, és tarsolylemezt domborítanak. A következő állomás Levédia, ahol ősi fonástechnikákkal, a sámánfonással és körmön-fonással ismerkedhetnek meg a gyerekek. A sámánfonással készített kötél, a sámánfejdísz része volt, mely szakrális jelentéssel bír. Az Etelköz állomáson zúgattyút - régi zúgó hangot kiadó hangszert - készítenek a gyerekek. Itt gyűlik össze a legtöbb érdeklődő is, hiszen itt birka szőrből készült nemezből ékszereket lehet összeállítani, mely a lányok kedvence. A Vándorpark utolsó állomása a Kárpát-medence nevet viseli, ahol a gyermekek megismerhetik a fő gabonaféléket és a magyarok akkori táplálkozásának jellemzőit, régi edényeit. Így vezetik be őket az akkori életmódba, az ízek és a tudás világába. Az állomás másik részében pedig a rovásírást is megtanulhatják az érdeklődők, és frissen készült köleskását kóstolhatnak.
- Úgy építettük fel a programot, hogy legyen benne kézműves foglalkozás, ismeretszerzés és nagyon sok ügyességi játék. Az alapanyagok természetesen honfoglalás korának megfelelő motívumokat tartalmaznak. Próbáltunk minden korosztályt megcélozni és megszólítani, hiszen ezeket a játékokat a felnőttek is élvezik. De gondoltunk a legkisebbekre is, így középen egy játékszőnyegen olyan süvegek, fejdíszek, tarsolyok várják a piciket, melyeket felvéve ők maguk is kis honfoglalókká válhatnak-mondta Papp Szilvia Anikó, a TÁRS Egyesület tagja.
Aki mindkét nap végigjárja a helyszíneket, a játék végén oklevelet kap, hiszen minden elkészített tárgy vagy feladat után pecsétet kap az útlevelébe, s akinek a hét pecsét összegyűlik, szimbolikusan kis honfoglalóvá válik.
A budapesti TÁRS Egyesület célja az, hogy minél szélesebb körben, minél több történelmi kort, kultúrát megjelenítsen és komplex ismeretszerzést nyújtson minden korosztálynak játékos formában.
- Az a célunk, hogy megmutassuk régi hagyományainkat és ismereteinket, illetve azokat hogyan tudjuk ma hasznosítani és fenntartani, hogy az élmény legyen a gyerekek és felnőttek számára egyaránt- tette hozzá Papp Szilvia Anikó.
A Honfoglalás kori Vándorpark mellett kézműves vásár: fazekas, bőrműves termékek, szalma és csuhéfonó babák, szőtt és szőrme ruhák, ólomkatonák, íjászok, kézzel készített szappan, ezüst és gyöngyékszerek várják a felnőtteket. Másik oldalon ősi ínyencségek és népi ételek sorakoznak.
Van itt minden, mi szemnek és szájnak ingere: aszalt gyümölcs, lángos, langalló csalogatja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Idén egy különlegességgel is találkozhat az, aki betéved erre a sorra, a Zsanna- Mannával, mely természetes anyagokból, kézzel készített édesség. A sárga színt a kurkumától vagy sáfránytól, illetve sárgalépalétől, a zöld színt csalánlétől vagy lóherétől nyeri, a piros színt pedig áfonyalé, céklalé, ribizlilé vagy málnalé adja az édességeknek. Csak az aszalt gyümölcsök és a magvak keveréke párosul az ételben, nem tartalmaz lisztet, cukrot és tojást. Térfogatnövelő szerként a puffasztott rizs szolgál, az aszalt gyümölcs pedig némi tartósítószert tartalmaz, így hűtés nélkül négy-öt hónapig is eláll. Ez a Zsanna-Manna. A soron tovább haladva pedig gyümölcsös ivójoghurtok, kézzel köpült házivaj, zöldfűszeres krémsajt, puszta- és rackajuh sajtok, székely juhtúró és házi készítésű fagylalt várja még ma is az érdeklődőket és a különleges ízek kedvelőit.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!