Ötven éve végeztek a Zimmermann utcai iskolások


2010-08-14 21:50:37  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Ötven éve végeztek a Zimmermann utcai iskolások főképe
A Nagy László Általános Iskola elődje, a Zimmermann utcai 2. Számú Általános Fiúiskola 1960-ban végzett 8. a és 8. b osztályos tanulói ma délelőtt találkoztak a Kispipa Vendéglőben. A hajdan több mint négyszáz növendékkel foglalkozó intézmény mára a múlté, az egykor gyermekricsajtól hangos épület más funkciókat tölt be.

- Elég jó iskola volt, mindenkinek az életútját egy fegyelmezett tanári kar határozta meg, nagyon jó alapot adott a középiskolához és a további tanulmányokhoz is. Mind a két osztály nagyon jó baráti viszonyban volt és voltak próbálkozások már régebben is, hogy találkozzunk, de úgy látszik ez a kerek, ötvenedik évforduló motiválta a társaságot. Azt kell, hogy mondjam, eléggé szétszóródtunk az országban, nehéz volt megszervezni és összehozni, de sikerült-meséli nevetve Galambos Attila szervező.
Mint mondta, tudomásul kell venni, hogy Magyarország egészségi állapota itt is lecsapódott, mert egy 32 fős osztályból ma csak 17 fő vett részt az ötvenéves osztálytalálkozón. Nagyon furcsa érzés ennyi idő után újra találkozni, mindenkinek be kellett mutatkoznia a másiknak. Hiába, ötven év az ötven év- teszi hozzá Galambos Attila.

Az osztály nagyobb része a Türr István Gimnáziumban folytatta középiskolai tanulmányait és tavaly ünnepelték a 46 éves találkozójukat-tudtuk meg Mátyus Ferenc, egykori Zimmermannostól.
- Nagyon jó iskola volt, nagyon jó tanárokkal. Többen indultunk úgy, hogy az elemi iskola tanítóképző elemi gyakorló iskolájában kezdtük az első négy osztályt, az alsó tagozatot. Hiszen akkor még Pápán volt a gyakorló, s utána költözött el Győrbe, úgyhogy mi még ott végeztük az első négy osztályt. Egy rossz, politikai döntésnek köszönhetően nem maradt Pápán felsőoktatási intézmény. Ez nagy kár volt, hiszen egy város kulturális életében maghatározó szerepet tölt be, akkor a szovjet laktanya, a magyar reptér miatt még szállodát sem tűrtek el a városban, tehát az idegenforgalmat mellőzték, kiszorították a turizmust. A felső tagozatot már a Zimmermannban végeztük.  Nagyon jó helyen volt az iskola helyileg is, nagyon kedves tanárok tanítottak bennünket. Néhányat megemlítve: Molnár Lászlóné, a nagyon csinos osztályfőnökünk, Asbóthné tanárnő, Huszár János tanár úr, Varga Laci bácsi, Szalai Mária földrajz tanár és Balka József igazgató nagyon jól összefogta az iskolát- emlékezett vissza Mátyus Ferenc.

Huszár János maga is a Zimmermann utcai iskolában kezdte tanulmányait, később pedig, mint tanár, pontosabban, mint szakfelügyelő járt oda. Nagyon szerette mind a diákokat, mind a kollégáit, az iskoláról nem is beszélve.
 - Tanítóképző intézeti tanár akartam lenni, el kellett volna mennem Szegedre, készültem is oda, de közben apám beteg lett, otthon kellett maradni és közben meghívtak helyettesíteni. Apám főként este volt rosszul, úgyhogy délelőtt mehettem és megszerettem az iskolát, itt maradtam, és letöltöttem negyven évet a pedagógus pályán, ebből 27 évet, mint szakfelügyelő és tizenhét évet, mint vezető szakfelügyelő. Az egész iskolában én tanítottam a testnevelést, így minden gyerek megfordult nálam. De nekem maga az iskola épülete is olyan vonzó volt. Ugye reggeltől estig ott voltam, mikor fölgyulladtak a villanyok megszépült az iskolánk lépcsőháza is, úgyhogy nagy szeretettel gondolok vissza rá- mondta Huszár János.

A nagyon boldog találkozót egy rendkívüli és mondhatni rendhagyó osztályfőnöki óra, majd egy közös ebéd és nagyon sok, nosztalgiás visszaemlékezés követte.



Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!