Zajlik a főpróba a Bajvívótéren


2010-08-14 16:02:09  | cikk: mo  | 


Zajlik a főpróba a Bajvívótéren főképe
Ezekben a percekben is zajlik a Történelmi Játékok főpróbája. A hagyományőrző csapatok felsorakoztak, a lovasok gyakorolnak, hogy délután 17 órakor izgalmas jelenetekkel elevenítsék fel a kalandozások időszakát, a népvándorlás, a honfoglalás korának eseménydús fejezeteit.

Már a jurtákat is felépítették, kettőt a várpalotai Zúgó Nyilak Történelmi Íjászegyesület, egyet pedig a Hagyományok Hegye Egyesület bocsátott a szervezők és a produkció rendelkezésére. Farkas Gábortól, a várpalotai egyesület elnökétől megtudtuk, a jurta valójában a közép- és kelet-ázsiai népek lakóhelyéül szolgált és szolgál a mai napig is, hiszen Mongóliában még mindig élnek családok ilyen otthonokban. Arra ugyan nincs adat, hogy mikortól használják a jurtákat, egy biztos, hogy X. századi őseink ebben laktak.

Érdekesség, hogy a jurtákat térfelekre osztották. Az ajtótól balra eső rész a férfiaké, a jobbra eső rész pedig a nőké volt. Ezt a szabályt nagy becsben tartották, a kisgyermekek kivételével senki nem szegte meg. A bajvívótéren felállított mongol jurták berendezése – a lehetőségekhez mérten – méltán tükrözi a korabeli viszonyokat.

Mindeközben a Bajvívótéren zajlik a fegyveres bemutató, a harci kiképzés és hamarosan az íjászok is színre lépnek. Szűk egy órán belül mindennek készen kell állni a mozgalmas produkcióra. 17 órakor indul a több mint egy órás műsor honfoglaló magyarokkal, hun, avar harcosokkal, sámánokkal, táltos szertartással és látványos lovas jelenetekkel.
  


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!