„Somló szőlőhegy aranyló nedve” - Borverseny


2010-08-13 22:14:06  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Somló szőlőhegy aranyló nedve” - Borverseny főképe
Ma reggel 9 órakor kezdődött a hagyományos „Pápa a somlói bor városa” - borfesztivál című háromnapos rendezvénysorozat, amely borversennyel indult az Edvy Malom Fogadóban.
- Tizenegyedik alkalommal rendeztük meg a borversenyt, melyre az idén 8 pincészet (ebből 7 somlai, 1 pedig szekszárdi) 24 borral nevezett. A nedűket megjelenésük, ízük, színük, illatuk, karakterük, minőségük és tisztaságuk alapján pontozta a négy tagból álló zsűri. A zsűri elnöke Kulka Gábor, aki az Országos Borintézettől érkezett, további tagok még: Somogyi Lajos, a somlói hegyközség bírója, Lengyel István és Deé Géza a pannonhalmi borvidékről. 64 ponttól bronz, 76 ponttól ezüst, 84 ponttól arany, 94 pont feletti eredmény elérése esetén nagyarany minősítést kapott a bor - tudtuk meg Farkas Tibortól, a Pápai Kertbarát Népfőiskola elnökétől.
A zsűrinek nem volt könnyű feladata a minősítésben, a következő eredmények születtek:
Első alkalommal kapott somlói gazda nagyarany minősítést. Pethő Attila somlói juhfarkkal nyerte el ezt az elismerést.
Arany minősítést kilencen, ezüstöt négyen, míg bronz fokozatot öten nyertek. Egy bor nem ért el eredményt.
- Nagyon jól sikerült a borverseny, az italok fele aranyérmes lett, ami nagyon nagy szó. Hivatalosan a benevezett borok 30 százaléka kaphatja meg az arany elismerést. A megmérettetésen a juhfarkok voltak a legsikeresebbek. Meglepő volt, hogy Prima Vera néven egy nagyon zamatos bort kóstolhattuk meg, ami szintén a somlói borvidékről érkezett. Tavaly nagyon erős jégverésű év volt a Somlón. Sokat kellett a peronoszpórával is küzdeniük a pincészeteknek, ezért örülök, hogy sok borral neveztek a termelők, így sokféle karakterű és ízű nedű versenghetett - mondta el Kulka Gábor, a zsűri elnöke.
A díjakat ma este adta át dr. Kovács Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő a Pápai Történelmi Napok alkalmából rendezett fogadáson a Somogyi József Galériában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!