A Jókai Kör könyvbemutatója


2009-09-25 11:48:37  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


A Jókai Kör könyvbemutatója főképe
Tegnap 18 órakor kezdődött a Várkastély olvasótermében Gaál Antal és Kellei György újonnan megjelent könyveinek bemutatója. A két szerző már nem először volt vendége a Jókai Körnek és szerepelnek a Jókai Kör Örökös és Tiszteletbeli Tagjai című kötetben, melyben életük fontosabb állomásairól tájékozódhatunk.
A két írót harmincévi emberi és irodalmi barátság köti össze. Gaál Antal életelve a természet tisztelete és szeretete, a tolerancia, az emberi értékek, elsősorban a kultúra és a művészet megbecsülése. A Jókai Kör meghívására 2003-ban járt  Pápán Falon túl című kötetének bemutatóján, majd 2006-ban jelent meg a Megkezdett mozdulat című verseskötete. Mostani írásai az Üzenet a harmadik emeletről címet viselik és a benne található 77 verset négy ciklusra osztotta fel a művész. A Nem számít című fejezetből az Irodalmi Önképzőkör tagjai (Babos Tibor, Megyeri Istvánné, Válint Magdolna, Csukárdi Tibor, Gosztola István és Gyalog Éva) több verset olvastak fel. Három verset hallhattunk Bakody Lászlóné, Sárközi Antalné és Horváthné Molnár Terézia előadásában a második fejezetből, melynek címe Bezárult kör. Három-három-három-egy címet adta a költő, egyben szobrász, festő és fényképész a harmadik fejezetnek, melyből Megyeri Istvánné, Gyalog Éva és Babos Tibor olvastak fel egy-egy verset. Az utolsó részből, melynek címe a Fényhajlító reggelek címet viseli, Puskásné Tófeji Valéria, Csukárdi Tibor és Döbrönteiné Szakács Rózsa olvastak fel verseket.

Kellei György író, újságíró, a Veszprém megyei Napló kulturális rovatának szerkesztője, vezetője. Elkötelezett balatoni polgár, köztiszteletben álló alkotó. A Balatonfüred Város Kultúrájáért kitüntetés tulajdonosa. 1987-89 között a legendás szellemi műhely, a Füredi Jókai Kör elnöke volt. 2007-ben járt utoljára a Pápai Jókai Körben, akkor irodalmi munkásságáról tájékoztatta a hallgatóságot. Hite szerint bár az irodalmi élet mér nem olyan, mint régen, a világ legjobb dolga az olvasás és az írás. Írói pályafutását negyvenévesen kezdte, azóta évente jelent meg verseskötete. Mostani kötetében az elmúlt 10 év tévéjegyzeteit gyűjtötte össze, melyben kíméletlenül kritizál, egyben felhívja a tévéműsorok készítőinek figyelmét az értéken aluli, színvonaltalan teljesítményekre. A könyv rövid bemutatása után kilenc tévéjegyzetet olvastak fel az Irodalmi Önképzőkör szereplői: Válint Magdolna, Horváthné Molnár Teréz, Döbröntein Szakács Rózsa, Gosztola István, Puskásné Tófeji Valéria, Nagyváradi József, Sárközi Antalné, Megyeri Istvánné és Bakody Lászlóné. Ezt követően  kötetlen beszélgetésként folytatódott a könyvbemutató.

Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!